Ambasáda USA sa presťahuje o šesť rokov

14.11.2006
Páčil sa vám článok?

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave by sa podľa bratislavského primátora Andreja Ďurkovského mohlo presťahovať z budovy na Hviezdoslavovom námestí mimo centrum mesta najskôr o šesť rokov.

Ako ďalej uviedol A. Ďurkovský, veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe Vallee mu potvrdil, že sa intenzívne snažia získať priestor pre výstavbu novej budovy mimo centra Bratislavy. Americká ambasáda má vybraných niekoľko pozemkov, s ktorých vlastníkmi rokuje o kúpe, spresnil primátor Ďurkovský.

„Snažili sme sa im poskytnúť pozemky vo vlastníctve mesta, tie im však z rôznych dôvodov nevyhovovali,“ povedal primátor. Ako dodal, výstavbu a presťahovanie veľvyslanectva predĺži najmä zložitý systém schvaľovania tohto procesu. „Do šiestich rokov by nová budova mohla stáť, záleží to však od ich schopnosti nechať si to odsúhlasiť priamo vo Washingtone,“ skonštatoval A. Ďurkovský.

Na otázku, ako by mohol sťahovanie urýchliť bratislavský magistrát, A. Ďurkovský odpovedal, že „urýchlením schvaľovacieho procesu, aby bol čo najjednoduchší aj v spolupráci s mestskou časťou, na území ktorej by mala ambasáda vzniknúť.“

R. Vallee koncom apríla tohto roka uviedol, že hľadajú vhodný pozemok, na ktorom by po vydaní stavebného povolenia do troch rokov postavili nové veľvyslanectvo. Nový pozemok hľadajú od roku 2004, keď sa pre pevný trojmetrový plot na Hviezdoslavovom námestí, ktorý chceli pred budovou postaviť, spustila vlna občianskych protestov. Ako R. Vallee dodal, odvtedy si prehliadli viacero lokalít, žiadna z nich však nespĺňala všetky ich podmienky.

Páčil sa vám článok?