Začal HB Reavis stavať načierno?

14.8.2017
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Výstavba novej autobusovej stanice, alebo lepšie povedané skôr nového nákupného centra, ktorého súčasťou bude aj stanica, je zatiaľ nekonečný projekt, o ktorom sa roky len hovorí. Teraz sa k nemu však pridalo aj jedno podozrenie.

Ide o podozrenie, že dočasnú autobusovú stanicu začal developer stavať v rozpore so zákonom. A napokon sa v súčasnosti objavujú aj oprávnené obavy z toho, ako bude počas výstavby vyzerať doprava v okolí Mlynských nív. Zatiaľ v tom nemá jasno mesto, ani Dopravný podnik. A to by sa práce mali spustiť už v septembri.

Aby sa výstavba na Mlynských nivách mohla začať, je potrebné najskôr vybudovať dočasnú stanicu na pozemkoch pri bývalom centre na Bottovej. Na túto stavbu vydal stavebný úrad Staré Mesto stavebné povolenie 22. mája, a toto bolo stavebníkovi doručené 25. mája. Podľa informácií viacerých médií však HB Reavis začal stavať skôr, ako sa posledný účastník stavebného konania vzdal odvolania. Tým bolo Hlavné mesto SR Bratislava, a to 9. júna. Developer priznáva, že so stavebnými prácami začal 1. júna. Fotografie na stránke www.skyscrapercity.com, čo je odborné fórum pre verejnosť, ktorá sa zaujíma o výstavbu, však ukazujú, že to bolo ešte skôr. A tak vznikol spor o to, či nešlo o nelegálnu aktivitu, keďže stavebné povolenie by mal úrad správoplatniť až po 15 pracovných dňoch od doručenia, ktoré majú účastníci konania a verejnosť, vyhradené na prípadné námietky, keďže ide o procesy v zmysle konania EIA. Posledný júnový deň stavebný úrad vydal rozhodnutie o zastavení stavebného konania a tlačové oddelenie Starého Mesta avizovalo, že mestská časť dá právoplatnosť stavebného povolenia preveriť nadriadenému orgánu, teda okresnému úradu.

FOTOGALÉRIA:

Developer na pár týždňov práce na stavbe skutočne prerušil, od približne 24. júla ich však znova rozbehol. „Práce na náhradnej autobusovej stanici prebiehajú na základe niekoľkých už právoplatných stavebných povolení, práce vychádzajú aj zo zmluvy o spolupráci s mestom. Predmetné povolenie vnímame ako právoplatné a nakoľko nie je možné zastaviť stavebné konanie, ktoré už skončilo vydaním právoplatného rozhodnutia, považujeme tento krok stavebného úradu za nezákonný, a preto sme sa voči tomuto formálnemu kroku odvolali. V tejto chvíli teda využívame všetky dostupné právne nástroje a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme náhradnú stanicu spustili do prevádzky čo najskôr a mohli tak zahájiť výstavbu novej autobusovej stanice, na ktorú Bratislavčania dlhé roky čakajú,” informovala nás Martina Jamrichová, Country PR & Marketing Manager HB Reavis Slovakia.

Dodala, že čakajú na vyjadrenie odvolacieho orgánu, ktorým je v tomto prípade Okresný úrad Bratislava, odbor výstavby a bytovej politiky. Bratislavské noviny odbor oslovil s otázkou, kedy sa vyjadria k odvolaniu. Do našej uzávierky nereagovali.Developer nám zaslal aj nezávislú právnu analýzu, ktorá ich stanovisko potvrdzuje. Okrem iného sa v nej uvádza, že „vydané stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť vzdaním sa práva na odvolanie voči nemu posledným účastníkom, a to aj napriek tomu, že sa po jeho vydaní a pred nadobudnutím jeho právoplatnosti začalo so stavebnými prácami“. Právnici, ktorí analýzu spracúvali, však vychádzali z informácie, že so stavebnými prácami sa začalo 1. júna. Oslovili sme ich preto s otázkou, či by závery analýzy boli rovnaké aj v prípade, že stavebník nezačal so stavebnými prácami 1. júna, ale skôr, teda ešte pred vydaním stavebného povolania a jeho doručení stavebníkovi. Priamu odpoveď sme nedostali. Ich reakciu nám tlmočila hovorkyňa HB Reavis s tým, že na hypotetické otázky neodpovedajú a ani o medializáciu nemajú záujem. Na margo medializovaných fotiek dodala, že šlo o prípravné a mobilizačné práce, na ktoré nepotrebovali špeciálne povolenia.

Podľa niektorých odborníkov by práce na dočasnej autobusovej stanici mali byť zastavené do doby, kým sa k odvolaniu nevyjadrí okresný úrad. A potom by mal nasledovať proces vydania dodatočného stavebného povolenia. Tým by sa zrejme opäť oddialilo začatie výstavby.
Problémy okolo nového nákupného centra Stanica Nivy sa tým neskončia, práve naopak. Developer plánuje uzavrieť jednu z najvýznamnejších komunikácií pre MHD v Bratislave na 14 mesiacov.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie