Byty v Bratislave predražuje cena pozemkov

31.10.2006
Páčil sa vám článok?

Novopostavené byty v Bratislave predražuje cena pozemkov. Cena pozemku je v mnohých prípadoch v Bratislave o 50 až 100 percent vyššia, ako v Prahe. Tvrdí to developerská spoločnosť Finep.

Cena novopostavenej bytovej jednotky porovnateľnej kategórie je preto v Prahe často nižšia ako v Bratislave. Príkladom je podľa Finep rozvíjajúca sa pražská lokalita Vysočany, kde meter štvorcový pozemku stojí v prepočte 3730 Sk, pričom v bratislavskej Rači sa cena za meter štvorcový pozemku pohybuje okolo 6000 Sk. Podľa hovorkyne spoločnosti Finep je vyššia cena v Bratislave často spôsobená väčšou zastavanosťou pozemkov, z čoho podľa nej vyplýva menšia ponuka voľných lokalít v Bratislave ako v Prahe.

Počet dokončených bytov na Slovensku klesol v prvom polroku tohto roka takmer o desať percent. V absolútnom čísle to predstavuje 5587 dokončených bytov. Najviac bytov sa už tradične dokončilo v Bratislavskom kraji, ktorý sa na celkovom počte podieľal viac ako tretinou. Naopak najmenej dokončených bytov evidoval Štatistický úrad SR v Banskobystrickom kraji s podielom 4,5 percenta na celoslovenskom čísle.

Z celkového počtu bytov dokončil v sledovanom období súkromný sektor 90 percent, zvyšok dokončil verejný sektor. V rodinných domoch sa dokončilo 3174 bytov, čo je medziročne menej o 13 percent. V druhom kvartáli tohto roka sa dokončilo 2678 bytov, teda medziročne menej o 11,3 percenta.

Páčil sa vám článok?