Spoločnosť pre rozvoj bývania už začala stavať prvý dom

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Humenskom námestí začala mestská nezisková organizácia Spoločnosť pre rozvoj bývania s výstavbou domu, v ktorom budú byty určené pre strednú vrstvu do osobného vlastníctva.

Bytový dom na Humenskom námestí urbanisticky dotvorí námestie na jeho južnej strane. Bude riešený ako štíhly bodový dom so 16 nadzemnými a jedným podzemným podlažím. Južná strana námestia nebola z urbanistického hľadiska dosiaľ priestorovo uzavretá. Výstavba domu umožní vytvorenie nových priestorov pre občiansku vybavenosť, v okolí sa ráta s výsadbou zelene s možnosťou zakomponovania nového detského ihriska.

Na prvom nadzemnom podlaží budú tri priestory pre občiansku vybavenosť, na každom ďalšom nadzemnom podlaží budú štyri byty. Z celkového počtu 60 bytov bude 15 jednoizbových, 31 dvojizbových a 14 trojizbových. Navrhnutý tvar domu umožnil projektantovi vytvoriť časť bytov s netradičným pôdorysom. Ich budúci vlastníci budú mať možnosť zariadiť si ich a bývať v priestoroch, ktoré sa budú výrazne líšiť od ostatných v okolí. V podzemí budú najmä pivnice pre vlastníkov bytov, projekt ráta aj s možnosťou prechodu do podzemných garáží, ak sa ich v budúcnosti rozhodnú vlastníci bytov alebo iný investor vybudovať. Dom bude postavený koncom budúceho roku.

Vytvorenie Spoločnosti pre rozvoj bývania patrilo medzi priority rozvoja mesta Bratislava. Vznikla v záujme začatia systematickej výstavby bytov v meste. Bytový dom na Humenskom námestí, ktorý získal už aj stavebné povolenie, je prvým objektom, ktorého výstavbu spoločnosť organizuje vo vlastnej réžii.

Spoločnosť pre rozvoj bývania vznikla na jeseň roku 2004 ako spoločný verejno-súkromný projekt (PPP) mesta Bratislava a Istrobanky. Jej cieľom je sprístupniť bývanie najmä mladým rodinám, občanom, pre ktorých sa Bratislava stala miestom pracovnej sebarealizácie, ako aj ďalším záujemcom. Spoločnosť sa bude orientovať najmä na výstavbu bytov do osobného vlastníctva, ako aj nájomných bytov s dostupným nájomným. Ďalšie stavby pripravuje v Ružinove na ulici Priekopy a v Petržalke na Osuského ulici.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie