Demontuje sa už aj posledné mostné pole Starého mosta

5.6.2014
0
Demontuje sa už aj posledné mostné pole starého mosta - starymost05062014_1
Páčil sa vám článok?

V utorok 3. júna 2014 sa začala demontáž aj šiesteho mostného poľa železničnej časti Starého mosta. Ide o posledné mostné pole, pred týždňom bolo rozobraté siedme mostné pole, pričom sa čakalo, či sa nájdu peniaze na záchranu 6. mostného poľa, ktorú navrhoval projektant mosta Miroslav Maťaščík.

„Šieste a siedme mostné pole železničnej časti mosta sa rozpaľuje podľa projektov, ktoré nám umožňujú jednotlivé časti použiť na dočasnú montážnu plošinu. Projektant sa síce snažil zachovať pole č. 6, no nenašiel sa investor pre jeho ďalšie využitie,“ uviedla pre Bratislavské noviny hovorkyňa Eurovia SK, a.s., Lenka Kubejová.

Zachovanie jedného mostného poľa navrhoval projektant Starého mosta asi štyri roky, pôvodne prisľúbil  pomoc jeden z investorov v zóne budúceho celomestského centra Petržalka, pred niekoľkými týždňami od zámeru odstúpil. Podľa našich informácií si Eurovia SK, ktorá je majiteľom starej konštrukcie mosta, pýtala za demontáž a odvoz mostného poľa 150-tisíc eur.

Počas posledného kontrolného dňa na stavbe tzv. petržalskej električky informoval projektant primátora Milana Ftáčnika, že je posledná šanca na záchranu konštrukcie, kým sa nezačne jej demontáž. Primátor prisľúbil, že ho čakajú rokovania s jedným z investorov zóny celomestského centra Petržalka, a bude s ním o tejto možnosti rokovať. "Mesto na to nemá peniaze," povedal počas kontrolného dňa primátor Ftáčnik.

Pamiatka na Starý most však zostane zachovaná. "Plánujeme po dohode so zhotoviteľom dve časti mosta, ktoré budú mať tvar písmena X zachováme - jedna časť bude z cestnej a druhá zo železničnej časti mosta. Budú vystavené ako pamiatka na petržalskej alebo staromestskej strane Dunaja. Po demontáži mosta sa chceme k týmto dvom dielom dostať, pripravíme k tomu podstavec a pamätnú tabuľu, aby zostala na Starý most pamiatka," uviedol pre Bratislavské noviny primátor Ftáčnik.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie