Menia projekt petržalskej električky

27.5.2014
0
Menia projekt petržalskej električky - pilier_estakada5
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci schválili návrh primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smer-SD) na zmenu stavby Nosného dopravného systému MHD pred jej dokončením. Dôvodom sú tri zmeny projektu, ktoré sa týkajú posunutia zastávky na Štúrovej ulici, zrušenie obratiska na Bosákovej a posunutie zastávky Viedenská cesta na petržalskej strane Dunaja.

Otázne zostáva, či na tieto zmenybude potrebné územné rozhodnutie, alebo nie. Ak áno, mesto od nich podľa primátora upustí, pretože by to ohrozilo termín dokončenia stavby. Okrem toho poslanci schválili aj návrh na preprojektovanie zastávok petržalskej električky na výšku 250 mm.

Prekvapenie nad zmenami shcváleného a realizovaného projektu vyslovil hlavný projektant tzv. petržalskej električky Miroslav Maťaščík. Upozornil, že jedna zmena v projekte môže vyvolať desiatky ďalších, o ktorých primátor a poslanci ani len netušia. Upozornil, že na preprojektovanie bude potrebný nejaký čas, rovnako aj na vydanie rozhodnutia o zmene stavby pred dokončením. Pokiaľ nebude zhotoviteľ voči mestu ústretový, môže tieto zmeny využiť na legalizáciu súčasného meškania stavby.

Projektant Maťačšík primátorovi Ftáčnikovi navrhol, aby šieste mostné pole železničnej časti Starého mosta bolo ako celok zachované a využilo sa ako pamätník prvého bratislavského mosta. „To mostné pole je možné umiestniť na niektoré verejné pristranstvo, dá sa to celé preskliť a vznikne tak unikátne výstavný priestor,“ navrhol M. Maťaščík. Na demontáž mostného poľa ako celku je však potrebných do 150-tisíc eur, ktoré mesto podľa primátora nemá. Projektant oslovil aj niektorých investorov, ktorí plánujú výstavbu v okolí Starého mosta, tí však o zahcovanie jedného mostného poľa neprejavili záujem.

Primátor prisľúbil, že bude so súkromnými investormi o tomto návrhu tiež rokovať, ubezpečil však, že mesto pamätalo na zachovanie fragmentov mosta v podobe dvoch krížov z cestnej aj železničnej časti mosta, ktoré budú osadené na petržalskom alebo staromestskom brehu.

(ado)

FOTO: Súčasťou petržalskej električky bude aj estakáda pri Sade Janka Kráľa.
Foto - Slavo Polanský


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?