Centrálny park v Podunajských Biskupiciach plánujú zrevitalizovať

25.9.2013
0
Centrálny park v podunajských biskupiciach plánujú zrevitalizovať - biskupice1
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Podunajské Biskupice chce vytvoriť Centrálny park pre spoločenský život, kultúru a oddych obyvateľov, ale aj ostatných návštevníkov mestskej časti. Tiahnuť sa má pozdĺž celého centra a dokončený má byť v júni 2015.

„Realizáciou projektu vznikne súvislá centrálna zóna začínajúca spoločenskou časťou v historickej časti zástavby Podunajských Biskupíc, ktorá povedie popri Cezhraničnom informačnom a impulznom centre, kultúrnom dome, popred budovu miestneho úradu, kde plynule prejde do rekreačno-oddychovej časti končiacej pri športovom areáli Tryskáč,“ povedala pre Bratislavské noviny starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová (Most-Híd).

Plochy, ktoré prejdú revitalizáciou, sa nachádzajú v centre v zastavanom území na Biskupickej ulici a na Ulici padlých hrdinov, kde sú rodinné domy a verejné budovy. Centrálny trávnatý park je situovaný uprostred dvojsmernej vozovky, ohraničenej veľkými lipami. „Začiatok chodníka je na Biskupickej ulici pred Domom kultúry Vesna, kde bude umiestnené detské ihrisko a lavičky, pričom chodník pokračuje pred Kultúrny dom Vetvár, pred ktorým sa budú nachádzať spevnené plochy s lavičkami a altánok,“ uviedla Ožvaldová. Umiestnenie altánku ovplyvnilo každoročné organizovanie súťaže vo varení guláša, kde by v budúcnosti malo byť jej hlavné zázemie, ako aj pre ostatné spoločenské a kultúrne podujatia v mestskej časti.

Chodník Centrálneho parku ďalej pokračuje až po stánky na Trojičnom námestí. „Architekt zvolil rovnú líniu chodníka doplnenú lavičkami a košmi. Na ulici Padlých hrdinov zas architekt rešpektuje detské ihrisko a prvky už vybudovanej časti, ktoré budú doplnené lavičkami a košmi,“ uviedla Ožvaldová. Chodník ďalej plynule pokračuje ku kaplnke nachádzajúcej sa na konci ulice, pri ktorej pribudnú spevnené plochy a lavičky. „Súčasťou projektu je aj monitorovací systém a prvky solárneho osvetlenia, ktoré budú umiestnené v rámci oboch ulíc Centrálneho parku,“ dodala Ožvaldová. Spolu má tak v parku pribudnúť 48 nových lavičiek, 24 smetných košov a 4 stojany na bicykle, ktoré budú umiestnené pri trhu v strede parku.

Na projekt Centrálneho parku žiada miestna samospráva nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Bratislavský kraj. Projekt je vyčíslený na 115 983,95 eur. „Mestská časť sa podaním Žiadosti o nenávratný finančný príspevok bude uchádzať o finančné zdroje vo výške 95%, čo činí 110 184,75 eur,“ povedala Ožvaldová.

Výber dodávateľa a revitalizácia parku by sa mali uskutočniť od mája 2014 do júna 2015.

(mch)
Foto - GM


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?