Štúdia v júni na rokovanie zastupiteľstva

17.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Ešte približne dva týždne má bratislavská verejnosť možnosť pripomienkovať Urbanistickú štúdiu Námestia SNP v hlavnom meste. Doterajší priebeh verejného prerokovania tohto dôležitého územnoplánovacieho dokumentu iba potvrdil, že jeho schválenie môže na dlhý čas výrazne ovplyvniť budúcu tvár najznámejšieho verejného priestranstva na Slovensku.

Počas verejných prezentácií pre odborné organizácie (9. apríla), ale aj laickú verejnosť (21. apríla v Horskom parku a 2. mája v Astorke) sa ukázalo, že obstarávateľ štúdie - mestská časť Bratislava - Staré Mesto, ako aj vybraný spracovateľ - ateliér APROX, si na seba zobrali zaväzujúcu úlohu: pokúsiť sa konečne vyriešiť problém „hlavného" námestia celej krajiny. Zatiaľ sa tak deje prostredníctvom dvoch základných variantov, pričom ambíciou zúčastnených je predložiť do miestneho zastupiteľstva jeden výsledný variant, ktorý by odzrkadľoval aj všetky zásadné pripomienky odborných organizácií a občanov vyzbieraných počas verejného prerokovania.

Mestská časť Staré Mesto ako iniciátor projektu Revitalizácia Námestia SNP má záujem celý proces ukončiť ešte do leta, aby nezabrzdila rokovania s potenciálnymi investormi, ktorí sa už od marca minulého roku zaujímajú o možnosti investovania do tohto priestoru. Po vyriešení majetkovoprávnych vzťahov medzi mestom, mestskou časťou a developerskou spoločnosťou sú práve otázky týkajúce sa záväzného územnoplánovacieho regulatívu platného pre Námestie SNP najčastejšou témou rokovaní so záujemcami o investovanie. Kvalitne spracovaný regulatív, ktorý by bol navyše výsledkom konsenzu zainteresovaných, môže významne urýchliť celý proces vydania budúceho územného rozhodnutia a stavebného povolenia, aby sa prípadná výstavba mohla začať napr. už v roku 2003.

Verejné prerokovanie sa končí dňom 15. mája. Dovtedy sa možno s dokumentáciou zoznámiť na štyroch miestach, o. i. v Infocentre na prvom poschodí Starej tržnice alebo v Lesnej škole pri horárni v Horskom parku, alebo využiť virtuálnu možnosť pripomienkovania na internetových adresách www.bratislava-city.sk alebo www.snpsquare.sk

Vo štvrtok 3. a 10. mája od 14.00 h do 16.00 h budú v Infocentre k dispozícii aj členovia projektového tímu na osobné konzultácie. Po vyhodnotení pripomienok mestská časť Staré Mesto predloží návrh na zasadnutie miestneho zastupiteľstva koncom júna 2001. Aj keď táto dokumentácia ešte nerieši konkrétnu podobu architektúry na Námestí SNP, bude záväzná pre akúkoľvek investičnú činnosť v najbližších desaťročiach.

Milan Vajda, hovorca projektu Revitalizácia Námestia SNP
NÁMESTIE SNP

Páčil sa vám článok?