Revitalizácia by mala posilniť postavenie mesta

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Viaceré domáce i zahraničné regionálne štúdie hodnotia priestor medzi Bratislavou, Budapešťou a Viedňou ako vysoko perspektívne územie, s najväčším potenciálom z pohľadu celej Európy.

Región Bratislavy je z hospodárskej stránky vysoko hodnotený. Navyše, Bratislava sa v tomto priestore vyznačuje vynikajúcou polohou, ktorú pravdepodobne významne posilní aj trend začleňovania Slovenska do európskych štruktúr. Práve v tejto súvislosti bude nevyhnutné, aby sa Bratislava aj kvalitatívne priblížila k ostatným - rozvinutým európskym hlavným mestám.

Kvalitu je potrebné zohľadňovať pri všetkých činnostiach, ktoré sa podieľajú na uspokojovaní potrieb, záujmov a želaní obyvateľov i návštevníkov mesta. Ide o celý súbor ukazovateľov, ktoré umožnia vytvoriť a dosiahnuť viac-menej adekvátnu úroveň kvality života. Patrí sem doprava, kultúra, ochrana životného prostredia, obchod a mnohé ďalšie aktivity a oblasti. Treba však uviesť, že kvalita života je podmienená ekonomickými ukazovateľmi.

V prípade nášho hlavného mesta pôjde najmä o hľadanie ukazovateľov v podobe riešenia akútneho nedostatku parkovacích možností, ktorý je najvýraznejší najmä v centre. Takisto zlepšenie životného prostredia, vytváranie nových podnikateľských a pracovných príležitostí, možností pre nákup alebo relax prispeje ku kvalitnejšiemu životu Bratislavčanov. Uvedeným snahám zodpovedá projekt revitalizácie najvýznamnejšieho bratislavského námestia - Námestia SNP. Projekt smeruje k vybudovaniu funkčného a príjemného prostredia v úplnom centre Bratislavy, čo je významné napríklad aj z hľadiska podpory a rozvoja cestovného ruchu. Jeho prínosy sa dajú predpokladať v spomínaných aspektoch kvality života obyvateľov i návštevníkov Bratislavy a čiastočne aj v posilnení postavenia Bratislavy v Euroregióne.

István Harna,
minister výstavby a regionálneho rozvoja SR
NÁMESTIE SNP

Páčil sa vám článok?