Poslanci schválili územný plán budúceho mestského centra na petržalskom nábreží

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Návrh územného plánu zóny celomestské centrum – časť Petržalka, riešiaceho charakter budúcej výstavby na území medzi Starým a Prístavným mostom, schválili 6. júla poslanci mestského zastupiteľstva.

Územný plán zóny rieši novú koncepciu využitia tohto lukratívneho územia ako urbanistickú štruktúru v kontexte s pripravovanou výstavbou na protiľahlom nábreží a s jestvujúcou urbanistickou štruktúrou Petržalky za dobudovaným dopravným koridorom. V návrhu urbanistickej koncepcie sa uplatňuje princíp blokovej štruktúry so smerovými odchýlkami zohľadňujúcimi nadradené kompozičné princípy, menovite Dunaj, Hradný vrch s hradom, zónu Pribinova, Sad Janka Kráľa, Viedenskú cestu, ako aj dopravné koridory troch mostov. Návrh ráta s optimálnym využitím územia na nové funkcie európskeho, celoslovenského a celomestského významu, s vytvorením hodnotného prostredia pre obyvateľov i návštevníkov lokality, poskytujúce kvalitné zariadenia obchodu, služieb, administratívy, kultúry, športu, bývania a podobne.

Na rekreačné aktivity a športový pohyb sú vytvorené plochy zelene v novo navrhovanom centrálnom mestskom parku s vodnou plochou. Navrhované sú aj plochy zelene medzi bytovými domami a hrádzou, mestská promenáda so zeleňou, nábrežná promenáda, pešie a cyklistické trasy v zastavanom aj v prírodnom prostredí inundácie.

Novým výrazným prvkom v území inundácie je novo navrhované rameno Dunaja. Územný plán zóny celomestské centrum - časť Petržalka, územie medzi Starým mostom a Prístavným mostom vytvára podmienky na vznik nového hodnotného životného prostredia tejto exponovanej lokality. Vznik podrobnejšej zonálnej dokumentácie vychádzal zo záujmu mesta urbanizovať túto lokalitu v kontexte s urbanizáciou v lokalite súčasnej vznikajúcej zóny Eurovea na ľavej strane Dunaja, ako aj záujmu aktívne využiť rieku Dunaj ako výrazný mestotvorný prvok.

Samospráva mesta Bratislava sa zároveň chcelo vyhnúť situácii z predchádzajúceho volebného obdobia, keď došlo k predaju lukratívnych pozemkov v Podhradí bez toho, aby bolo toto územie dostatočne regulované územnoplánovacou dokumentáciou.

Páčil sa vám článok?