Odborníci považujú predaj pozemkov v bratislavskom Podhradí za predčasný

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo na svojom predposlednom zasadnutí odsúhlasilo zámer vypísať verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemkov v lokalite Podhradie. Týmto krokom sa chystá previesť do súkromného vlastníctva pozemky Podhradia od tunela až po Nový most. Odborníci upozorňujú, že za súčasného stavu v sebe skrýva predaj týchto pozemkov nemalé riziká.

„Na toto územie nie je spracovaný územný plán," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Ing. arch. Andrej Petrek. Ako vysvetlila Ing. arch. Katarína Kantorová z referátu územného plánovania Miestneho úradu Bratislava Staré Mesto, územný plán má vyššiu právnu silu ako územnoplánovací podklad.

„Toto územie je zaregulované len aktualizáciou územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy, ktorý pre túto lokalitu určuje funkčné využitie „občianska vybavenosť", bez podrobnejšej regulácie priestorového usporiadania", uviedla K. Kantorová. „Preto je na reguláciu ďalšieho rozvoja tohto územia nevyhnutné dopracovanie územnoplánovacích podkladov do úrovne územného plánu zóny. Len územný plán zóny dá mestu účinný nástroj na reguláciu územia."

Aby sme tieto pojmy preložili do slovníka bežného smrteľníka, uvedení odborníci sa obávajú, že pozemky v takej exponovanej lokalite Bratislavy sa odpredajú skôr, ako budú dané pravidlá, čo na nich môže vyrásť a čo nie. Skúsenosti hovoria, že ak sa ešte pred stanovením takýchto jasných pravidiel hry stane niekto vlastníkom určitého pozemku, je veľmi ťažké ho obmedziť, nech už si na ňom zmyslí postaviť čokoľvek. Ak by si niekto zmyslel, že rovno pod Hradom postaví 30-poschodový mrakodrap, ktorý sa tam nehodí, bolo by ťažké mu v tom zabrániť.

„Ide o to, aby sa nezopakovali prípady, ako napríklad Zámocká ulica, kde absencia záväzných regulatívov umožnila realizovať dnešnú výstavbu, ktorá svojím výrazom je niekde medzi pamiatkarskými požiadavkami na obnovu tejto časti pamiatkovej rezervácie a požiadavkami investora," uviedol A. Petrek, ktorý si myslí, že v tomto prípade má investor príliš voľné ruky.

Riešením by malo teda byť vypracovanie plánu územnej zóny. Zatiaľ bol urobený len prvý krok - zadanie variantných riešení urbanistickej zóny Podhradie, ktoré sa teraz dopracováva do čistopisu. Ďalším krokom by malo byť schválenie zadania na spracovanie územného plánu zóny Podhradie. „Považujeme za nebezpečné, aby sa mesto vzdalo vlastníctva týchto pozemkov ešte pred schválením územného plánu zóny, ktorý by mestu dal do rúk nástroj na právne usmerňovanie prípadných investorov," uviedol.

(lau)

Páčil sa vám článok?