Rekonštrukcia námestia je v druhej fáze

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Investor a dodávateľ stavby „Povrchová úprava Hviezdoslavovho námestia“ začal s Okresným úradom Bratislava I konanie o vydaní rozhodnutia o predbežnom užívaní časti námestia, ktoré bolo zrekonštruované v rámci prvej fázy začiatkom novembra.

V týchto dňoch bol spojazdnený novovybudovaný prejazd námestím k Strakovej ulici, ktorý bude slúžiť na vjazd a výjazd vozidiel s povolením do pešej zóny. Doterajší vjazd pri hoteli Danube a objazd okolo západnej časti námestia bude zrušený.

Dláždiči plynulo postupujú v dláždení čadičovej promenády smerom k Strakovej ulici, ktorú by mali dosiahnuť do dvoch týždňov. Medzitým bude prebiehať stavebná príprava ďalšieho úseku dlažby. Od 20. novembra sa začne s montážou technologických rozvodov trubiek pre bazén fontány pri soche P. O. Hviezdoslava a postupne sa dokončí betonáž bazéna vodnej priekopy pred Pálffyho palácom.

Investor rekonštrukcie mestská časť Staré Mesto sa dodatočne rozhodol zmeniť povrchové riešenie pri vyústení Rybárskej brány na Hviezdoslavovo námestie. Žulová rezaná dlažba bude uložená aj v priestore súčasnej čadičovej komunikácie na ploche okolo 400 štvorcových metrov. Zmena by sa mala realizovať do konca novembra.

Spoločnosti Doprastav a Erga Suisse pracujú sponzorsky na stavebnej úprave prezentácie archeologického nálezu Rybárskej brány. Betonáž ukončia okolo 20. novembra. Do Vianoc by mal byť hotový aj presklený otvor, cez ktorý zostane verejnosti trvalý pohľad na najvýznamnejšiu časť nálezu.

Úsek námestia pred Operou SND bude dočasne osvietený prostredníctvom šiestich stožiarov verejného osvetlenia. Mestská časť Staré Mesto ich zapožičala na čas potrebný na výrobu vyšších kandelábrov, ktoré na jar dotvoria tento priestor v duchu pôvodného projektu.

Zástupcovia mestskej časti schválili aj výtvarný návrh veľkej šachovnice, ktorá bude umiestnená v druhej časti námestia, a pamätnej kruhovej tabule Wolfgangovi Kempelenovi, bratislavskému rodákovi a vynálezcovi šachového automatu.

(miv)

Páčil sa vám článok?