Kollárovo námestie sa má zásadne zmeniť

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Kollárovo námestie sa zrejme čoskoro zmení na nepoznanie. Naznačuje to urbanistická štúdia, ktorej obstarávateľom je Prvá garantovaná investičná spoločnosť.

Po skončení pripomienkovania štúdie, ktoré potrvá do 14. decembra, by mala byť vyhlásená súťaž na realizáciu projektu stavby a v budúcom roku dôjde k predaju pozemku uvedenej spoločnosti.

V súčasnosti je v hornej časti námestia parkovisko, v dolnej park, pričom doprava je vedená po oboch stranách námestia. Zámerom štúdie je v hornej časti vybudovať objekty a komunikáciu viesť iba po jednej strane námestia (pri Technickej univerzite). Štúdia rieši aj chýbajúce severojužné dopravné prepojenie Hlavnej stanice s mostami Prístavný a Košická. Štúdia bola spracovaná v štyroch variantoch - A, A1, B a C.

Variant A ráta s ,,intenzívnou výškovou zástavbou" (citát zo štúdie) v hornej, severnej časti námestia a so zvýšením podielu zelene v jeho dolnej (južnej) časti. Na prízemí a prvom poschodí zamýšľaných objektov by mali byť priestory pre obchody a služby, na ostatných poschodiach budov administratívne priestory a byty. Variant A1 je podobný, od predošlého sa odlišuje dopravnými riešeniami.

Variant B ráta s vyššou mierou zastavanosti pozemku a vychádza zo situácie pôvodnej zástavby, ktorá kedysi na tomto námestí stála: objekt by mal charakter polyfunkčného bloku a priestor pre park by bol menší. V rámci variantu B je aj alternatívne riešenie rátajúce s výstavbou dvoch výškových budov v južnej časti námestia. Variant C ráta so zastavaním hornej časti námestia, pričom pripúšťa výstavbu výškovej dominanty s maximálne 17 podlažiami.

Všetky varianty viac-menej rátajú so zachovaním parku. Dôvodom vzniku urbanisticko-architektonickej štúdie, ktorú vypracoval kolektív pod vedením prof. Rastislava Janáka, je ,,potreba získať aktuálny územnoplánovací podklad, dokument, vzhľadom na potrebu usmernenia budúcich potenciálnych investorov v tomto území" (citát z textu štúdie). Nech už teda na Kollárovom námestí vyrastie čokoľvek, nemalo by sa to podstatne odlišovať od niektorého zo štyroch variantov urbanistickej štúdie.

(lau)

Variant A ráta s intenzívnou výškovou zástavbou.
Variant B ráta s vyššou zastavanosťou pozemku.
Variant C ráta so zastavaním hornej časti námestia.

Páčil sa vám článok?