Obnovený meštiansky dom čoskoro otvoria

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Priestory meštianskeho domu na Františkánskom námestí 7 slávnostne otvoria 18. januára 2002 divadelným predstavením v novom divadle malých javiskových foriem „Roland II“.

Už niekoľko týždňov je otvorená predajná galéria bytových doplnkov v parteri zrekonštruovaného domu, zatiaľ čo nová reštaurácia „U mešťana Wocha“ otvorí už okolo 5. decembra.

Rekonštrukcia jedného z najstarších pôvodných meštianskych domov v mestskej pamiatkovej rezervácii, ktorý zostal vo vlastníctve mesta, bola investíciou mestskej časti Staré Mesto počas celého roku. Mestská časť na ňu pôvodne vyčlenila 26 miliónov korún, neskôr si vzácne nálezy fresiek na vonkajších fasádach i v interiéroch vyžiadali z rozpočtu Starého Mesta ďalších 7 miliónov korún.

Mestská časť sa rozhodla nebytové priestory zrekonštruovať na vlastné náklady a prenajímať ich na základe presne zvolenej funkcie. Priestor v suteréne rezervovala na vytvorenie novej divadelnej scény, ktorou sa bude snažiť nadviazať na tradície legendárneho divadla U Rolanda, v ktorom na konci šesťdesiatych rokov pôsobili M. Lasica, J. Satinský a ďalší špičkoví predstavitelia jednej hereckej generácie. Obnovená scéna nebude stálou scénou jediného divadelného súboru, ale bude k dispozícii rôznym projektom interpretačného umenia.

(miv)

Páčil sa vám článok?