Staré Mesto je proti zastavaniu Poštovej ulice

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno bola dokončená rekonštrukcia Poštovej ulice. V hornej časti ulice je parčík, ktorý je v dosť zanedbanom stave. V tlači sa objaili informácie, že tu má byť postavená nová administratívna budova. Aká je pravda, to sme sa spýtali predstaviteľov mestskej časti Staré Mesto.

Ako nám povedal starosta Andrej Ďurkovský, pôvodný zámer pri rekonštrukcii Poštovej ulice obsahoval aj jednoduchú revitalizáciu spomínaného parčíka. Tak bol pôvodne spracovaný aj projekt architektonického ateliéru Bogár - Králik - Urban.

“Žiaľ, narazili sme pri tom na problém. Zistili sme, že park pozdĺž celej Poštovej ulice nie je majetkom mesta, ale štátu v správe organizácie Slovenská správa ciest. Navyše, práve v tom období sa schvaľoval prevod tohto majetku na Ministerstve financií SR, do ktorého sme už nemohli dostatočne efektívne vstúpiť.,” povedal nám A. Ďurkovský.

O pozemky sa v súčasnosti uchádza spoločnosť Sabin, ktorá je údajne v spojení s investorskou firmou Breiter & Zvara. Tá nedávno predstavila štúdiu výstavby polyfunkčného objektu medzi ulicami Vysoká a Obchodná. Mestská časť Staré Mesto sa zatiaľ mala možnosť vyjadriť k dvom variantom štúdie, z ktorých na ďalšie rozpracovanie odporučili druhý, ktorý by znamenal výstavbu objektu pozdĺž horného úseku Poštovej ulice s menším záberom parčíka v jeho dolnej časti na rohu s Obchodnou ulicou.

Podľa platného územného plánu v území okolo parčíka môže byť funkcia občianskej vybavenosti s doplnkovou funkciou bývania. Akýkoľvek stavebný zásah do tohto územia však môže mať dosah na životné prostredie, preto Ministerstvo životného prostredia zadalo spracovať štúdiu o posudzovaní vplyvu stavby na životné prostredie podľa metodológie EIA. Výsledok tejto štúdie bude pre mestskú časť Staré Mesto dôležitý aj pri posudzovaní záväzného stanovisko k investičnej činnosti v rámci územného konania a stavebného povolenia.

”Zatiaľ nám dokumentácia zo strany investora nebola predložená. Verejné investície do skvalitnenia prostredia pešej zóny na Poštovej ulici sme nedávali preto, aby ju o pár mesiacov niekto zastaval. V súlade s územným plánom sa pokúsime dať také stanovisko, ktoré umožní kvalitnú zástavbu s optimálnou mierou zastavanosti, ktorá nebude na úkor zelene v tejto časti centra mesta,” ubezpečil starosta A. Ďurkovský.

(brn)

Páčil sa vám článok?