Na nároží Bajkalskej a Záhradníckej chcú postaviť 39-podlažný mrakodrap Olympia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Polyfunkčný komplex Olympia, ktorého súčasťou má byť aj 39-podlažná výšková budova, by mal vyrásť v lokalite na nároží Bajkalskej a Záhradníckej ulice.

Územie, kde má nový rozsiahly komplex budov stáť, bolo v minulosti súčasťou autoservisu Drutechna a sú na ňom prázdne a nevyužívané objekty bývalého opravárenského areálu. Záhradnícka ulica ho ohraničuje zo severnej, Bajkalská ulica z východnej strany. Južná časť pozemku susedí s už existujúcim administratívnym objektom Hermes a Klincovou ulicou, zo západu je ohraničené s už rozostavaným objektom Octopus a plánovanou polyfunkčnou budovou Ružinovské centrum.

Nový komplex má pozostávať zo štyroch vzájomne prepojených objektov - administratívnej budovy s desiatimi nadzemnými podlažiami, terasového domu, výškového domu a sekciového domu. Tri budovy vrátane výškovej dominanty, ktorá má byť orientovaná do Klincovej ulice, majú plniť obytnú funkciu. Bytov má byť spolu 265, čo je kapacita pre 818 obyvateľov, najviac má byť dvojizbových (125) a trojizbových (93), ale budú tu aj väčšie, vrátane niekoľkých veľkometrážnych. V podzemí sú v dvoch variantoch navrhnuté podzemné parkovacie garáže - má v nich byť 744 parkovacích státí. Vjazd do garáží má byť riešený dvoma smermi, cez Záhradnícku a cez Klincovú ulicu.

Projekt ráta s tým, že medzi polyfunkčným komplexom Olympia, už budovaným objektom Octopus a plánovaným polyfunkčným súborom Ružinovské centrum vznikne námestie so zeleňou a vodnou plochou. Vo vnútrobloku sa okrem iného ráta s detským ihriskom, záhradnými reštauráciami a kaviarňami, fontánami, lavičkami, parkovou zeleňou a podobne. V podnoží Olympie je navrhnutá pasáž s priestormi pre obchod a služby. S výstavbou sa má začať v budúcom roku, ukončená má byť do tridsiatich mesiacov.

Územie starého Ružinova, kde má nový polyfunkčný komplex vyrásť, je v poslednom období miestom intenzívnej výstavby. V lokalite už vyrástli iné dve výškové budovy - bytový dom Glória na Záhradníckej ulici, ktorý je vysoký vyše sto metrov, Rozadol na ulici Ružová dolina, pripravuje sa výstavba vežiaka Universo, ktorý má stáť taktiež na ulici Ružová dolina. Okrem toho sa v tomto priestore a blízkom okolí stavajú, resp. plánujú stavať aj ďalšie budovy.

Páčil sa vám článok?