V tomto meste sa dnes zväčša stavia zhora

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Keď sa vlani v Bratislavských novinách objavila vizualizácia nového bytového objektu na Jégého ulici, stáli na jeho dvore tri obrovské žeriavy. Dnes sa totiž, na rozdiel od tisícročných tradícií nestavia od základov hore, ale naopak.

Žeriavmi do nich vzdušnou cestou prinášajú železné tyče. Potom takisto vozia tony a tony betónu a murári vytvoria železobetónový skelet. Ten vyplnia tony tehál, okná, dvere a všetko ostatné. Chudera matička Zem!

Okrem ťarchy samotnej stavby a vnútorného zariadenia musí Zem znášať v tomto priestore aj množstvo blízkych susedov. Na tichej Jégého ulici, kde boli voľakedy prízemné nájomné domky, stojí dnes rad vysokých panelákov. A teraz, hneď oproti, pribudlo 800 bytov! Na každý z nich pripadne asi jedno auto. Nechcem si predstaviť, čo nastane, keď sa noví nájomníci nasťahujú. Sú tam síce podzemné garáže, ale už dnes sú v okolitých uliciach veľké problémy s parkovaním. O ťažko priepustných križovatkách ani nehovorím.

Ďalšie nekoncepčné zahusťovanie megastavbami nájdeme len na skok odtiaľto. Na mieste bývalých kúpeľov Centrál (začiatok Miletičovej) vyrastie nový kolos - obytný komplex. Už vyrúbali stromy a do zeme sa zahryzli bagre. Postavia vysokánske žeriavy a nasleduje známy scenár. Koľko bytov pribudne? Aspoň 600-700. Developeri však rátajú iba so ziskom. Ekológia miesta ich nezaujíma, bývať tam asi nebudú. A k tomu pribudnú stovky áut, kúsok od frekventovanej križovatky Trnavské mýto!

Nenamietam nič proti modernej architektúre, pokiaľ v človeku nevzbudzuje nepríjemné pocity. Trápi ma však bezohľadné zahusťovanie existujúcej zástavby. Staré mesto a Dlhé diely sú toho smutným dôkazom. Podobne sa to deje aj v spomínaných prípadoch. Technika obdivuhodne pokročila, čo umožnilo, že sa dnes väčšinou stavia z hora.

Zhora, teda z kompetentných úradov vychádzajú tiež stavebné povolenia. Keďže inštitút hlavného architekta mesta nemá na to žiaden vplyv, možno to trocha obmedzí valiaca sa kríza?! V opačnom prípade sa z takzvaných lukratívnych lokalít na bývanie stanú miesta každodenného ohrozenia jeho obyvateľov. Nadmerným znečistením ovzdušia, hlukom a podobným ničením prostredia, v ktorom žijeme.

Oľga Mockovčiaková, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?