Bezohľadného staviteľa v Devíne sa nedarí zastaviť

19.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Otrasný a varujúci rekord ustanovil v Devíne stavebník Vercajch Centrum, s.r.o., keď jedným razom zdevastoval pamiatkovo chránený renesančný kaštieľ na rohu Kremeľskej a Lomnickej ulice a vstaval doň bez povolenia nový objekt.

Dôsledky čiernej stavby by mal stavebník znášať - aspoň čiastočné, pretože miestny úrad mu udelil za vstavanie novej budovy do múrov chráneného kaštieľa pokutu 5 miliónov korún. Stavebník sa proti nej môže odvolať na krajský stavebný úrad. Ak však pokuta nadobudne právoplatnosť a stavebník ju nezaplatí, môže dôjsť k exekúcii.

Pokuta patrí k najvyšším pokutám za stavbárske priestupky v Bratislave za posledné roky. Pokutou sa to končiť nemusí, pretože ešte stále je tu možnosť navrhnúť odstránenie čiernej stavby a pokuta rieši len druhú časť vandalského staviteľstva. Rovnako nie je doriešená - v podstate sa ešte len začína riešiť - otázka nivočenia chráneného objektu.

Záležitosť, samozrejme, netrvala pár dní. Devínska samospráva si sťažuje, že spoločnosti Vercajch centrum sa počas celého konania nesnažila zosúladiť reálny stav s platnými právnymi normami.

Rovnako si na staviteľa sťažujú aj štátni pamiatkari. Krajský pamiatkový úrad sa vecou zaoberal, vlani ju postúpil ministerstvu kultúry. Hovorca ministerstva Jozef Bednár uviedol, že koncom roka ministerstvo v tejto veci podalo trestné oznámenie a už prebieha trestné stíhanie. Pri tejto príležitosti však opakovane upozornil na arogantnosť a neústupnosť staviteľa, ktorý ignoroval všetky výzvy a upozornenia.

Devínsky prípad by mal byť varujúci pre zákonodarcu, ktorý ani štátnej správe ani samospráve neposkytuje reálne páky na zastavenie čiernych stavebníkov, zdôraznila pri tejto príležitosti starostka mestskej časti Devín Ľubica Kolková.

Gustav Bartovic

Renesačný kaštieľ v Devíne zničila zvolenská firma Vercajch Centrum, s.r.o.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?