Pokuta päť miliónov za nepovolenú stavbu

11.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pokutu päť miliónov korún za vstavanie objektu do jestvujúceho pamiatkovo chráneného renesančného kaštieľa dostal stavebník Vercajch centrum od stavebného úradu mestskej časti Bratislava-Devín. Spoločnosť nemala na stavebné práce platné stavebné povolenie.

Rozhodnutie o pokute vydal úrad 26. januára tohto roka a stavebník si ho prevzal. "Spoločnosť Vercajch centrum sa počas celého konania nesnažila zosúladiť stav, ktorý je, s právnymi normami," informoval Dušan Kolesár z advokátskej kancelárie, ktorá externe zabezpečuje právne služby pre mestskú časť Devín.

Stavebník sa môže proti pokute odvolať, Devín potom postúpi vec na bratislavský Krajský stavebný úrad. Ak sa neodvolá, znamená to, že uznal vinu. Ak pokutu nezaplatí, mestská časť ju môže vymáhať napríklad cez exekútora.

Podľa vedomostí devínskeho miestneho úradu, stavebník odkúpil pamiatku od Ministerstva kultúry SR v roku 2005 s tým, že ju zrekonštruuje. V súčasnosti z nej ostali dva obvodové múry.

Vercajch centrum sa podľa stavebného úradu obhajuje tým, že má od Krajského pamiatkového úradu povolenie na odstránenie časti kaštieľa. "Stavebník zbúral pamiatku bez povolenia, čo skonštatovala Slovenská stavebná inšpekcia aj MK SR. Nemáme od neho dokumentáciu o tom, akú stavbu vlastne vstaval do pôvodného kaštieľa," informoval devínsky stavebný úrad. Stavebné práce na pozemku s kaštieľom robil stavebník od apríla do novembra minulého roka, kedy vec prešetril devínsky stavebný úrad.

Starostka Ľubica Kolková v súvislosti s touto čiernou stavbou uviedla, že na Slovensku chýba stavebná polícia. Tento typ polície by mal mať kompetencie vstúpiť na stavbu, zastaviť ju či nariadiť odpojenie od energií, aby stavebné práce nemohli pokračovať.

(tasr)

Páčil sa vám článok?