Cyklotrónové centrum nedokončia v termíne

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Plánované ukončenie výstavby hlavného a záverečného objektu Cyklotrónového centra v Karlovej Vsi do konca roku 2007 nebude dodržané.

"V súčasnosti intenzívne pracujeme na finančnom modeli, ktorý by zabezpečil pokrytie nákladov na technológiu a výstavbu napriek tomu, že z minulosti zostali nevyriešené financie vo výške okolo miliardy korún,“ potvrdil Peter Lukáč, predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, ktorý vláda SR poverila realizáciou projektu Cyklotrónového centra.

Hlavný objekt cyklotrónu v areáli Slovenského metrologického ústavu má byť dvojpodlažný a teraz stavbári budujú prízemnú časť. V tomto terapeutickom pavilóne J bude umiestnený veľký urýchľovač DC-72, ktorý na mieru podľa požiadaviek slovenskej strany vyrábajú v Rusku.

„Ruská strana zatiaľ nemá jasnú predstavu, ako logisticky zabezpečiť prepravu tohto vyše 400-tonového zariadenia,“ uviedol Lukáč. Dodávateľ nie je náhodný, pretože výstavba Cyklotrónového centra je financovaná z deblokačného dlhu ruskej federácie voči Slovensku vo výške 5,5 miliardy Sk. O tom rozhodla slovenská vláda ešte v roku 1996, keď schválila strategický zámer vybudovania Cyklotrónového centra a o tri roky neskôr aj jeho realizáciu. Podľa Lukáča teraz bude musieť rozhodnúť vláda o chýbajúcich financiách alebo osude začatej stavby aj veľkého urýchľovača.

V prvej etape Cyklotrónového centra už vybudovali tri samostatné veľké celky. Medzi nimi komplex PET centrum s malým urýchľovačom Cyclone 18/9 na výrobu izotopov, ktoré už nemusíme dovážať zo zahraničia. Dva roky ho v špičkových laboratóriách prevádzkuje štátna akciová spoločnosť BIONT, ktorej hlavnou náplňou je vývoj, výroba a využitie rádiofarmák.

Okrem Onkologického ústavu svätej Alžbety a iných bratislavských zdravotníckych zariadení ich využíva aj prvé regionálne pracovisko Cyklotrónového centra, ktoré vzniklo pri Internej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Je vybavené gama PET kamerou s počítačovým tomografom a vykonáva vyšetrenia perfúzie myokardu, mapovanie receptorov sympatika na srdci či viabilitu srdcového svalu. Ním sa významne zlepšila diagnostika kardiovaskulárnych aj iných ochorení v stredoslovenskom regióne.

"Petičné protesty a obavy občanov zo zhoršenia životného prostredia v Karlovej Vsi sa nepotvrdili, keďže zariadenie nevyrába energiu, ale ju sprostredkováva a keď ho vypnú, nič nevyžaruje. Nie je to jadrový reaktor," zdôvodňuje bezpečnosť Lukáč.

Slovensko zatiaľ nemalo primeranú vedecko-technickú základňu pre atómovú a jadrovú fyziku, využívanie zdrojov ionizujúceho žiarenia v priemysle, v medicíne, vede či pri vzdelávaní. Cyklotrónové centrum predstavuje prvý a jediný urýchľovačový multidisciplinárny komplex určený na široké aplikačné využitie poznatkov z oblasti nanotechnológii, atómovej a jadrovej fyziky v bežnom živote.

Cyklotrón ako kruhový urýchľovač sa najčastejšie využíva na výrobu izotopov pre diagnostiku onkologických ochorení, ktoré patria medzi najzávažnejšie. Gestorom využitia projektu v spoločenskej a hospodárskej praxi je ministerstvo školstva a výrazne sa na ňom podieľajú aj ministerstvá zdravotníctva, obrany, životného prostredia, hospodárstva, výstavby a regionálneho rozvoja, tiež Úrad jadrového dozoru SR a Slovenská akadémia vied.

V Národnom strategickom referenčnom pláne na roky 2007 až 2013 môže byť schválené pokračovanie projektu formou trvalo udržateľného rozvoja regiónov Slovenska. Na túto tretiu etapu chcú využiť prostriedky eurofondov a inovovať 14 pracovísk nukleárnej medicíny v slovenských mestách.

(tasr)
Páčil sa vám článok?