Panychída za Róberta Remiáša: V Karlovej Vsi si pripomenuli 28. výročie tragickej udalosti

29.4.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dnes uplynulo 28 rokov od vraždy expolicajta Róberta Remiáša. Na mieste jeho tragickej smrti, pri pamätníku - kríži na Karloveskej ulici, sa ako každý rok stretli bývalí i súčasní politici, ako aj ďalšie osobnosti verejného života, aby si túto hroznú udalosť novodobých slovenských dejín pripomenuli.

Na panychíde za Róberta Remiáša nechýbali ani brat a mama zavraždeného pani Anna Remiášová, ktorí sa ani po dlhých rokoch nedočkali potrestania vrahov pred súdom. 

Prítomným sa prihovoril exminister životného prostredia a bývalý disident Ján Budaj, exminister vnútra Ivan Šimko, bývalý eurokomisár Ján Figeľ, exministerka spravodlivosti Mária Kolíková či emeritný arcibiskup Róbert Bezák. "Je to už 28 rokov. Je to vlastne staršie ako on sám," pripomenul Bezák s tým, že dnes umierajú mladí ľudia vo vojne, ale niekedy v nej človek žije i v mierových časoch. 

Zdroj: ms

​Emeritný arcibiskup Róbert Bezák

Pri šesťmetrovom kríži, pamätníku z rúk sochára Fera Guldana, ktorý taktiež prišiel, sa však zišlo viacero ďalších známych osobností verejného života. Nechýbal expremiér Eduard Heger či členka predsedníctva Demokratov Dorota Nvotová, exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský alebo bývalá poslankyňa a aktivistka Monika Kozelová.

Zdroj: ms

Arcibiskup Bezák a ​expremiér Eduard Heger . 

Panychídy sa zúčastnila i starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová s vicestarostom Branislavom Záhradníkom.

Zdroj: ms

Ján Figeľ.

Róberta Remiáša zavraždili v pondelok 29. apríla 1996 po desiatej večer. Zahynul po výbuchu automobilu na križovatke ulíc Karloveská, Botanická a Devínska cesta.

Zdroj: ms

Ivan Šimko pod pamätníkom.

Za vraždu dodnes nebol nikto potrestaný. Podľa hypotéz kriminálnych expertov, zúčastnených vyšetrovateľov a právnikov súvisela vražda s vyšetrovaním únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho za vlády Vladimíra Mečiara. Remiáš bol priateľom Oskara Fegyveresa, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby, kľúčového svedka v kauze spomínaného únosu. 

Zdroj: ms

V deň smutného výročia na miesto prišiel i brat Róberta Remiáša. 

Zdroj: ms

S príhovorom vystúpil aj Ján Budaj.

​(ms)

Páčil sa vám článok?