Investor Petržalka City chce diskutovať

2.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci na miestnom zastupiteľstva 25. septembra zobrali na vedomie urbanistickú štúdiu Petržalka City. Schválili aj stanovisko mestskej časti k tomuto projektu.

V rámci štúdie projektu Petržalka City chce investor na ploche 27 hektárov v lokalite ohraničenej Rusovskou cestou, Romanovou, Hálovou a Gessayovou ulicou a korytom Chorvátskeho ramena postaviť do roku 2013 multifunkčné centrum za 400 miliónov eur.

Miestni poslanci tlmočili v diskusii svoje názory, ale aj názory obyvateľov z okolitých domov. Týkali sa väčšinou požiadaviek na zníženie výšky vežiakov, riešenia dopravy a výstavby komunikácií, začlenenia zelene do zastavaného územia, resp. zväčšenia odstupu nových budov od už zastavaného územia.

Poslanec František Šebej (OKS) napríklad pripomenul, že územie v okolí Chorvátskeho ramena je natoľko unikátne a cenné, že necitlivé zastavanie tohto priestoru by bolo katastrofou. Podľa poslankyne Ivety Plšekovej (SDKÚ-DS) sa mnohým páči práve vízia centrálneho parku. Súčasní starší architekti projektujú v Bratislave stavby plné skla, betónu a nezaujíma ich názor občanov, ktorí v okolí takých stavieb bývajú, myslí si I. Plšeková.

Starosta Petržalky Milan Ftáčnik pripomenul, že pozemok, na ktorom sa má stavať, prenajalo mesto investorovi na 50 rokov. Pre investora nie sú pripomienky mestskej časti záväzné, no má vraj záujem počúvať všetky argumenty. Petržalská samospráva chce vytvoriť do budúcnosti územné plány zón, ktoré by mali záväzný charakter a bližšie by definovali podmienky činnosti v konkrétnej lokalite. V prípade výstavby Petržalka City starosta predpokladá, že ešte pred povoľovacím konaním stihnú poslanci prijať aspoň územný plán zóny v okolí Chorvátskeho ramena.

Zástupca investora - spoločnosti Petržalka City Štefan Koluš informoval poslancov o snahe vytvoriť projekt prijateľný pre najširšie spektrum obyvateľov. Pripomenul, že jeho silnou stránkou je zeleň. Zámer ráta s revitalizáciou biokoridoru Chorvátskeho ramena a nový mestský park by mal byť v anglickom štýle. Zástupca investora zdôraznil, že výškové budovy nemajú byť kocky, ale zaujímavé dominantné budovy, ktoré by boli aj symbolom Bratislavy. Samozrejmosťou je podľa neho vybudovanie športových, relaxačných a kultúrnych objektov vrátane verejnej plavárne či cyklistických a korčuliarskych dráh.

V súčasnosti sa pripravujú podklady na územné rozhodnutie pre prvú etapu výstavby. Jej začiatok je plánovaný na polovicu roka 2008, ukončenie sa predpokladá v roku 2010.

(rob)
Páčil sa vám článok?