Zlaté piesky sa budú viac využívať na rekreáciu

2.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Okolie Zlatých pieskov by sa malo v budúcnosti zveľadiť a vo väčšej miere prispôsobiť rekreačným a športovým účelom. Ráta s tým aj urbanistická štúdia zóny Zlaté piesky, ktorej vypracovanie si objednalo mesto.

Napriek tomu, že Zlaté piesky sú vo všeobecnosti vnímané ako územie na letnú rekreáciu pri vode, v skutočnosti rekreačný areál zaberá len asi jednu osminu plochy prislúchajúcej k jazeru. Podľa štúdie, ktorú v dvoch variantoch vypracoval tím architektov z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity, má areál viaceré systémové problémy.

Patrí medzi ne sezónnosť areálu, ale aj nevyužívanie územia na južnej strane jazera, na podstatnej časti ktorého sú pozostatky zaniknutého skleníkového hospodárstva organizácie ZARES. Problémom je aj charakter výstavby severozápadne od neho, ktorý spôsobuje dopravné zaťaženie okolia areálu, záhradkárska osada ako nepriechodné územie s neregulovanou výstavbou, preťaženosť prírodného kúpaliska a živelné využívanie ostatných častí pobrežia.

Obsiahla štúdia rieši Zlaté piesky ako rekreačný areál nadmestského významu určený na rekreačné a športové aktivity s celoročným využitím. Ráta s tým, že sa zachovajú záhradkárske aktivity v lokalite medzi ulicou Mokráň záhon a Studenou ulicou.

Na južnej strane navrhuje rozšírenie vodnej plochy jazera s cieľom dosiahnuť potrebnú dĺžku pre navrhovanú veslársku dráhu (1000 + 100 metrov). Dojazdový priestor by sa mohol využívať na niekoľko účelov ako štadión vodných športov (bazénové riešenie brehu, skokanské mostíky, 100-metrová plavecká dráha, vodné pólo, plávajúce pódiá pre kultúrne prezentácie a podobne).

Rozšírenie vodnej plochy sa predpokladá aj v juhovýchodnej a západnej časti. Ďalší rozdiel medzi súčasným a navrhovaným stavom je v tom, že namiesto jedného prírodného kúpaliska by existovali dve: kúpalisko - sever a kúpalisko - juh. Štúdia ráta s tým, že v priestorovej väzbe na areály kúpalísk dôjde k rozvoju športových a rekreačných funkcií - mali by tu pribudnúť športové a detské ihriská, bazény, relaxačné plochy, minigolf či petang. Na ulici Zlaté piesky by malo byť plážové korzo, ráta sa tiež s celkovou revitalizáciou existujúceho rekreačného areálu na severnom brehu jazera.

Štúdia ráta aj s novými dopravnými riešeniami týkajúcimi sa tohto územia. Patrí medzi ne zámer predĺženia trolejbusovej trate o úsek Rádiová - Krajná - Zlaté piesky, vybudovanie mimoúrovňovej križovatky Rožňavská - Studená - Cesta na Senec - Vajnorská, rozšírenie Cesty na Senec v úseku od križovatky Rožňavská - Studená po diaľnicu D61, prepojenie komunikácií Studená - Pestovateľská a Studená - Zlaté piesky či predĺženie električkovej trate v smere na Vajnory.

V uplynulých dňoch bola štúdia predmetom verejného prerokovania, ktoré ukázalo, že obyvatelia, najmä záhradkári, majú výhrady k navrhovaným dopravným riešeniam na južnej strane Zlatých pieskov, najmä proti prepojeniu Pestovateľskej a Studenej ulice. Pripomienky k štúdii môžu občania predkladať na magistrátnom oddelení územného plánu a rozvoja mesta do 10. októbra.

(juh)
Páčil sa vám článok?