Petržalská samospráva Vista Tower nechce

27.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci nesúhlasia s predajom pozemkov na Šrobárovom námestí, na ktorých má vyrásť objekt Vista Tower. V uznesení odmietli predaj pozemkov nielen rovnomennej spoločnosti, ale aj inému záujemcovi.

Uznesenie petržalských poslancov nasledovalo po predchádzajúcom stretnutí obyvateľov z okolia Šrobárovho námestia, ktorí s výstavbou polyfunkčného objektu Vista Tower nesúhlasia a namiesto výstavby navrhujú zriadenie parku. Proti výstavbe existuje aj petícia.

Podľa starostu Petržalky Milana Ftáčnika poslanci nediskutovali o návrhu na predaj, pretože ten musela samospráva z rokovania stiahnuť kvôli absencii stanoviska hlavného mesta a znaleckého posudku. V prípade uznesenia, v ktorom miestne zastupiteľstvo nesúhlasí s predajom pozemkov, ide podľa starostu v tejto chvíli skôr o politické stanovisko. To naznačuje, že investícia vzbudzuje skôr negatívne pocity u miestnych poslancov. Tí by sa mali podľa M. Ftáčnika k diskusii vrátiť na októbrovom zastupiteľstve.

Investor sa môže v súčasnosti preukázať vzťahom k pozemku - má 5-ročnú nájomnú zmluvu s mestskou časťou. Ďalej má územné rozhodnutie, ktoré je však na odvolacom konaní na krajskom stavebnom úrade. Na odvolacom konaní je aj vylúčenie občanov ako účastníkov konania v zmysle zákona. Investor má aj kladné záväzné stanovisko mesta.

„To, že poslanci prijali uznesenie, neznamená, že sa nebude stavať,“ konštatoval M. Ftáčnik. Teraz sa podľa starostu jednoznačné nie výstavbe zo strany miestnych poslancov povedať nedá. Dodal, že celý proces sa začal v minulom volebnom období a vtedajšie rozhodnutia sa už nedajú zvrátiť.

Mestská časť vydala v roku 2005 kladné stanovisko, na základe ktorého uzatvorila súkromná spoločnosť v roku 2006 päťročnú nájomnú zmluvu. Pozemky sú v správe Petržalky, ale ich vlastníkom je hlavné mesto.

Vista Tower má byť apartmánový hotel, byty, obchody a v podzemí garáže. Veža sa má stať orientačným bodom v tejto časti Petržalky.

(rob)
Páčil sa vám článok?