Nelegálne postavené billboardy treba odpíliť

12.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pobavila ma polemika, rozhorčenie zodpovedných nad umiestnením reklamných bilboardov pozdĺž ciest, z ktorých mnohé boli postavené bez stavebného povolenia. Je naozaj taký problém prísť s vhodným technickým vybavením a billboard odstrániť? Menej chápavým vysvetlím - odpíliť?

V našom štáte to nielen v tejto oblasti je tak, že ten, kto dodržuje zákon, ťahá vždy za kratší koniec. Drzosť porušovateľov zákona nepozná medze a na dôvažok len pripomínam, že nejde „iba“ o samotné porušenie zákona, ktoré je predsa v normálnej spoločnosti sankcionované, ale aj o znižovanie bezpečnosti premávky na komunikáciách.

Ďalším postrehom je spôsob premávky na Prístavnom moste. V smere od Bajkalskej ulice, od Slovnaftu a od Trnavy do Petržalky dochádza k viacerým znižovaniam počtu dopravných pruhov. Ak by vedeli vodiči o tom, že existuje spôsob tzv. zipsového zaradenia sa do vyžadovaného pruhu a dodržovali by potrebné rozostupy medzi vozidlami, prejazd cez tento preťažený most by bol bez nervozity a hlavne by bol bezpečný. Skutočnosť je iná, o čom svedčia nehody, ktoré okrem priamych materiálnych škôd spôsobujú kolaps bratislavské dopravy.

Úplne bežným javom je prechod vozidiel, presnejšie nezodpovedných vodičov, z ľavého pruhu vedúceho od Baumaxu priamo na koridor diaľnice, hoci by sa mali v prvom kroku zaradiť do pravého, priebežného pruhu. Chvíľu pokračovať v priamom smere. K tomuto pruhu sa následne pridáva pruh spod mosta. Až po ďalších cca 100-150 metroch sa tento spoločný pruh, radením doľava, pripája k dvom diaľničným pruhom.

Nie menším prehreškom je priskoré radenie sa do diaľničného pruhu. Priskoré, t. j. ešte cez plnú čiaru a nie cez prerušovanú časť.

Všetky tieto prehrešky nielen spomaľujú premávku, ale priamo ohrozujú aj bezpečnosť účastníkov, keďže normálny šofér neočakáva „útok“ z ľavej strany v mieste, kde sa už nachádza tzv. zebra, cez ktorú je zakázané jazdiť.

Domnievam sa, že by bolo pre všetkých užitočnejšie, keby si príslušníci polície začali už konečne všímať spôsob jazdenia cez vodorovné dopravné značenie. Nielen na Prístavnom moste. Stačilo by  sledovať situáciu a nekompromisne priestupky riešiť okamžitým odchytom previnilcov. Hádam by po pár mesiacoch vodičov umravnili. Určite by to bolo efektívnejšie, ako sa voziť  v autách po diaľnici a kontrolovať ich rýchlosť.

Ing. Peter Gábriš, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?