Bývalá cvernovka bude slúžiť na rezidenčné bývanie

20.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bývalá cvernovka v bloku ulíc Trnavská, Záhradnícka, Miletičova a Jégého sa dočká nového využitia: po rekonštrukcii bude slúžiť na bývanie. V jej okolí postavia niekoľko ďalších budov.

Továreň na nite a niťové produkty začala svoju činnosť v roku 1901 a tvorila komplex továrenských budov s charakteristickou architektúrou výrobných stavieb začiatku 20. storočia. Výrobné prevádzky ukončili svoju činnosť v roku 2004, a preto nastala potreba hľadať nové využitie celého areálu.

Pri chystanej rekonštrukcii pôjde najmä o zachovanie a obnovu budovy Starej pradiarne z roku 1908, ostatné objekty sú buď v havarijnom stave, alebo sú neadaptovateľné, a preto sú určené na asanáciu. Namiesto nich majú byť postavené nové, takže vznikne komplex budov, ktorého špecifikom bude vytvorenie prenajímateľných apartmánov mezonetového charakteru v rekonštruovaných priestoroch historickej budovy Starej pradiarne, tzv. loftov.

Táto historická budova by mala mať namiesto doterajších päť až osem nadzemných podlaží, nadstavané podlažia však budú výrazne ustúpené. Okolo nej by mali pribudnúť dve výškové budovy, jedna s 34, druhá s 25 nadzemnými podlažiami, a ďalšie dve osempodlažné budovy. Celkove by malo byť v komplexe 172 obytných jednotiek apartmánového bývania a 230 bytov rôznych veľkostí, od jednoizbových až po šesťizbové. K dispozícii by malo byť 543 parkovacích státí v parkovacích garážach a sčasti aj na povrchu vedľa novostavieb.

Pokiaľ ide o spomenutú 34-podlažnú budovu, pôjde o jednu z najvyšších stavieb v meste (takmer 109 metrov). Na jej prízemí je navrhnutá kaviareň a reštaurácia, na druhom nadzemnom podlaží administratívne priestory, na treťom variabilný nebytový priestor bez bližšieho určenia účelu, na štvrtom a čiastočne aj piatom podlaží športovo-relaxačné zariadenia (fitnes, wellness, bazén, squashové kurty). Na vyšších podlažiach budú byty, dve z nich (5. a 16.) budú plniť technologickú funkciu.

Druhá, 25-podlažná veža bude nižšia (84 metrov) a bude určená na dlhodobé prechodné bývanie, na prvom nadzemnom podlaží sú navrhnuté nebytové priestory, na druhom reštaurácia, na treťom priestory, ktoré by mali slúžiť na trávenie voľného času pre deti a mládež, od štvrtého podlažia vyššie majú byť apartmánové byty. Pokiaľ ide o ďalšie dve budovy, v jednej z nich budú len byty, v druhej aj štandardné byty, aj apartmánové byty na dlhodobé prechodné ubytovanie.

Začatie výstavby je naplánované na apríl budúceho roku, jej ukončenie na júl roku 2011.

(juh)
FOTO - Immoeast Slovakia

Páčil sa vám článok?