V rámci výstavby pri jazere má pribudnúť zeleň

28.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po výstavbe vežiaka na parkovisku pri Štrkoveckom jazere by malo byť v tejto lokalite výrazne viac zelene, ako je to v súčasnosti. Konštatujú to predstavitelia spoločnosti Urbicom, a.s., ktorá výstavbu pripravuje.

V 23. čísle Bratislavských novín sme informovali o obavách obyvateľov domu na Stropkovskej ulici zo zamýšľanej výstavby. Vo svojom liste nám napísali, že výstavba by pre nich znamenala katastrofálne zhoršenie životného prostredia a prehustenie zábavných podnikov pod ich oknami. Okrem iného vyjadrili obavy aj z nadmernej koncentrácie automobilovej dopravy a likvidácie sídliskovej zelene.

„Zeleň by sa mala rozprestierať od jazera až po našu novostavbu, mala by byť všade tam, kde je dnes asfalt,“ povedal nám Boris Randa zo spoločnosti Urbicom, ktorá na parkovisku na Sabinovskej ulici pripravuje výstavbu polyfunkčného objektu s názvom Albireo. Zeleň by podľa jeho slov mala byť na stupňovitých terasách, ktoré majú prekonať terénne prevýšenie medzi plochou parkoviska, na ktorom sa má stavať, a Stropkovskou ulicou, a mohla by byť aj na terasách nad existujúcimi garážami. Ako dodal, v parteri polyfunkčného domu nemajú byť žiadne zábavné podniky, ale prevádzky, ktoré budú korešpondovať s rekreačným charakterom okolia Štrkoveckého jazera. Malo by tu byť napríklad fitnes centrum, wellness centrum, kaviareň, reštaurácia či kozmetický salón.

Celé parkovanie má byť pod zemou, na povrchu sa s parkovacími miestami neráta. „V žiadnom prípade nedôjde ku katastrofálnemu zhoršeniu životného prostredia,“ uviedol B. Randa. Vyjadril presvedčenie, že vďaka kvalitnému architektonickému a konštrukčnému riešeniu, ako aj spomenutým stupňovitým zazeleneným terasám pôjde o projekt, ktorý je v Bratislave ojedinelý. „Investičný zámer z hľadiska funkčného využitia územia, regulačných podmienok ochrany prírody a zelene, dopravnej obsluhy územia a lokalizácie výškových stavieb nie je v rozpore s územným plánom,“ dodal.

Polyfunkčný objekt Albireo by mal mať štyri alebo päť podzemných podlaží, v ktorých je navrhnutých 201 parkovacích miest. Má mať 25 nadzemných podlaží, v parteri by mali byť spomenuté prevádzky a služby, na vyšších podlažiach by malo byť 172 bytov rôznych veľkostí, od jednoizbových až po päťizbové. Veža má mať oblé tvary, fasádu majú spestrovať predsadené lodžie a naopak „ustúpené“ zimné záhrady. Štyri najvyššie podlažia sú navrhnuté ako ustúpené a majú na nich byť zazelenené terasy.

Termín začatia a ukončenia výstavby ešte nie je známy, projekt je v štádiu, keď sa začínajú práce na projektovej dokumentácii pre územné rozhodnutie.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - GRIDO Architekti
Páčil sa vám článok?