V Ružinove sa začalo konanie o stavebnej uzávere

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Konanie pre vyhlásenie stavebnej uzávery v mestskej časti Ružinov, ktorá by mala platiť do začiatku platnosti čerstvo schváleného územného plánu Bratislavy, teda do začiatku septembra, sa už začalo.

Ako informoval Maroš Smolec zo sekretariátu ružinovského starostu, starosta Slavomír Drozd oznámenie o začatí územného konania o stavebnej uzávere podpísal dnes. Konanie nebude ústne, keďže pre celé územie Ružinova je spracovaná územnoplánovacia dokumentácia. Dotknuté orgány môžu svoje stanovisko k vyhláseniu uzávery vyjadriť do siedmich pracovných dní od doručenia oznámenia. Účastníkmi konania sú okrem magistrátu aj všetci vlastníci pozemkov i stavieb a všetci stavebníci. Tí oznámenie nedostanú, informovaní sú prostredníctvom verejnej vyhlášky, ktorá je zverejnená na internetovej stránke www.ruzinov.sk, na úradnej tabuli mestskej časti a v miestnej televízii.

Zverejnené bude 15 dní, pričom posledný deň tejto lehoty je chápaný ako deň doručenia oznámenia o začatí konania. Ak zúčastnení a dotknuté orgány v danej lehote nedoručia na ružinovský stavebný úrad svoje stanovisko, znamená to, že s uzáverou súhlasia. Stavebná uzávera sa navrhuje na územiach, na ktorých podľa schváleného nového územného plánu Bratislavy dochádza k zmenám funkčného využitia oproti platnej novelizácii z roku 1993.

Podľa Smolca si ružinovský miestny úrad nechá vypracovať právnu analýzu možných dopadov na Ružinov po vyhlásení uzávery. Je totiž predpoklad, že "niektorí investori sa budú brániť súdnou cestou formou odškodňovacích nárokov," tvrdí Smolec.

Na otázku, či je pravdepodobné, že stavebný úrad stihne vyhlásiť uzáveru do 1. septembra Smolec odpovedal, že úrad konanie síce môže do tohto termínu ukončiť, avšak odvolania účastníkov ho môžu predĺžiť. Začať konanie na vyhlásenie stavebnej uzávery Drozdovi odporučili miestni poslanci na májovom zasadnutí. Ružinovská komisia výstavby a životného prostredia sa totiž zhodla, že stavebná uzávera je potrebná, keďže v mestskej časti je naplánovaná výstavba, ktorá nie je regulovaná v zmysle vypracovaného nového územného plánu Bratislavy. "Je nevyhnutné prijať na čas určitý také zákonné opatrenie, ktoré by ochránilo lokality a parcely pred nekoncepčnou zástavbou nerešpektujúcou verejný záujem a urbanisticko-architektonické hodnoty katastrálnych území Nivy, Ružinov a Trnávka," uvádza sa v stanovisku komisie.

(sita)

Páčil sa vám článok?