Štrkovčania protestujú proti stavbe vežiaka

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Stropkovskej ulice na Štrkovci, ktorý patrí medzi najkrajšie sídliská z čias socializmu, majú obavy zo zámeru vybudovať na parkovisku pri jazere polyfunkčný komplex s 24-poschodovou vežou.

Vlastníci bytov na Stropkovskej 1 - 21 spísali ešte v roku 2005 petíciu a koncom marca tohto roka sa obrátili listom na ružinovského starostu Slavomíra Drozda. V liste poukazujú na to, že takáto výstavba by pre nich znamenala katastrofálne zhoršenie životného prostredia a prehustenie zábavných podnikov pod ich oknami.

Obavy majú aj z neúmernej koncentrácie už v súčasnosti veľmi intenzívnej automobilovej dopravy a likvidácie roky pestovanej sídliskovej zelene v podobe 23 vitálnych stromov na parcele v trojuholníku ulíc Sabinovská, Svidnícka a Stropkovská. Argumentujú okrem iného aj tým, že podložie ich domu na Stropkovskej ulici sústavne pracuje. „Výrečným svedectvom tejto skutočnosti sú praskliny objavujúce sa v bytoch,“ uvádza sa v liste vlastníkov bytov, ktorí vyjadrujú obavy, že zemné práce a stavebná činnosť ohrozia dom.

„S predstaviteľmi tejto petičnej akcie komunikujeme,“ povedal hovorca ružinovského miestneho úradu Maroš Smolec. „Starosta vie o ich žiadosti a podporuje ju. Už minulý mesiac do miestnej rady predložil návrh na vytvorenie regulatív pre územie Štrkoveckého jazera - ako oddychovo-relaxačnej zóny. Bohužiaľ, členovia miestnej rady za SDKÚ a KDH, tento návrh nepodporili. V miestnom zastupiteľstve však prešla dočasná stavebná uzávera pre celý Ružinov do platnosti nového územného plánu. Starosta vníma lokalitu Štrkoveckého jazera veľmi citlivo a s výstavbou na tomto mieste stotožnený nie je.“

So žiadosťou o vyjadrenie sme oslovili aj spoločnosť URBICOM, a.s., ktorá výstavbu polyfunkčného komplexu pri Štrkoveckom jazere pripravuje. Do uzávierky tohto vydania Bratislavských novín sme však vyjadrenie predstaviteľov tejto spoločnosti nedostali.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski, GRIDO SK, s.r.o., (víťazný návrh architektonickej súťaže)

Páčil sa vám článok?