Je to horšie, ako som predpokladal, tvrdí Š. Šlachta

6.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba veže obchodného centra Aupark vyvolala pred rokom protesty Slovenskej komory architektov, s výstavbou nesúhlasilo ani vedenie mesta Bratislava, k tradičným kritikom výškovej výstavby z radov ochrancov životného prostredia sa pripojili aj tí obyvatelia mesta, ktorí sa obvykle nezvyknú verejne angažovať.

Obavy z veže, ktorej výstavbu povolil bývalý starosta Petržalky a súčasný predseda samosprávy Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan, sa po roku potvrdzujú. Priznáva to aj hlavný architekt mesta Štefan Šlachta: „Keď sme proti tejto stavbe protestovali, argumentovali sme aj vizualizáciami, na ktorých veža trčala nad Starým Mestom. Vtedy tomu nikto nechcel veriť. Dnes sa treba teda postaviť pod Michalskú vežu a potom kráčať dolu Michalskou ulicou, môžeme už len snívať o nedávnom obraze Starého Mesta a jeho mierke, ktorá je z týchto pohľadov nenávratne zničená. Veža „strategicky“ ale aj surovo a bezohľadne trčí nad strechami Starého Mesta, vtieravo vstupuje do tohto historického prostredia. Je to niečo, nad čím budú nechápavo krútiť hlavou všetci návštevníci Bratislavy. Je to smutný výkričník arogancie, ktorý by mal byť posledným. Zdá sa však, že nie. Naopak, nedávno zverejnené obrázky 33-poschodovej veže na Šancovej, či zámer vežového objektu na Kamennom námestí sú skôr svedectvom, že sa našli nasledovníci, ktorým nič nie je sväté. Naozaj sme stratili nielen úctu a rešpekt, ale zdá sa aj zdravý rozum.”

Podobný názor má aj Ing. arch. Ľubomír Lapšanský. “Toto sme dopustili?! Ďalšie generácie nás za takéto dedičstvo nepochvália. My však nie sme schopní tým zodpovedným ani „poďakovať“... Kto je vlastne zodpovedný? Investor? Bývalý starosta? Stavebné úrady? Kto takéto šafárenie zastaví?! Pokiaľ to bude legislatíva umožňovať, tak veru nikto... V konečnom dôsledku sme teda zodpovední všetci. Táto generácia,” konštatuje Ľ. Lapšanský.

Ďalší z bezmocných Bratislavčanov vyzýva do bojkotu Auparku. „Za toto sprznenie siluety a panorámy pravého brehu by sa Bratislavčania mali dohodnúť a vyhlásiť bojkot Auparku ako takému. Nenakupovať, nechodiť tam do kina, nepodporovať a neživiť túto bezohľadnú a nekultúrnu komerciu...”

(red)
FOTO - Ľubomír Lapšanský
Páčil sa vám článok?