Obeť byrokratického systému ochrany pamiatok

24.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Marketingový riaditeľ spoločnosti Incheba Alexander Rozin mladší nám začiatkom tohto týždňa poskytol obsiahlejšie stanovisko firmy k budove Dámskeho tenisového klubu.

Okrem iného v ňom uvádza, že objekt mal byť v roku 1996 po dokončení Expo Arény asanovaný a zachránili ho len na žiadosť spoločnosti Incheba. Tá - so zámerom zanechať pôvodnú budovu aj jej účel - oslovila v roku 1999 ministerstvo kultúry so žiadosťou o zapísanie budovy z prelomu storočia do zoznamu chránených kultúrnych pamiatok. Ministerstvo však odkázalo Inchebu na Pamiatkový úrad, regionálne stredisko Bratislava a ten aj v januári 2000 v zastúpení Dagmar Ferusovou spracoval návrh na vyhlásenie objektu za kultúrnu pamiatku.

„V roku 2002 sa zmenil pamiatkový zákon a ministerstvo kultúry vrátilo množstvo žiadostí na aktualizovanie a prispôsobenie správnemu poriadku. Riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel informoval, že 14. marca t. r. MÚOP podal na Pamiatkový úrad SR návrh na vyhlásenie budovy za chránený objekt. Postavenie bývalého objektu Dámskeho tenisového klubu opätovne prehodnotili a budova opätovne nespĺňala potrebné atribúty, aby bola zapísaná do zoznamu chránených kultúrnych pamiatok. V uplynulých dňoch k tomu povedal Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu SR, že Dámsky tenisový klub sa do balíku budov, ktoré by mali byť chránené, jednoducho nezmestil,“ uvádza A. Rozin ml.

Objekt sa dlhé roky devastoval, a preto Incheba požiadala v roku 2000 o povolenie budovu rekonštruovať a aj ho získala. Odvolávala sa pritom aj na ohrozenie návštevníkov zničenou budovou. Podľa našich informácií pred vypršaním platnosti ohlásila začiatok stavebných prác, ktorých ukončenie dodnes nenahlásila, a preto pokladá najnovšie práce na budove za legálne, korešpondujúce s povolením Okresného úradu Bratislava V, odboru životného prostredia, z roku 2000. „Stavebné práce vykonané v rámci bývalého objektu Dámskeho tenisového klubu pritom nijako nesúvisia s vyhlásenou medzinárodnou anonymnou architektonickou súťažou o zveľadenie areálu Incheba Expo Bratislava, pretože jednotlivé predložené projekty sú ešte vo fáze posudzovania,“ zdôrazňuje A. Rozin ml. a dodáva, že žiadna z podmienok súťaže nestanovovala záujem budovu zachovať.

„Obchodné i spoločenské aktivity Incheba, a.s., vo veľkej miere vyzdvihujú verejný záujem. Záchrana objektu bývalého Dámskeho tenisového klubu bola dlhé roky jednou z nich. Je prinajmenšom etické postaviť fakty do reálnej roviny a vyhnúť sa špekuláciám, ktoré zavádzajú verejnosť a útočia na dobré meno spoločnosti,“ uzatvára A. Rozin ml. K tomu treba dodať, že ak by bola Incheba informovala verejnosť vopred a včas, nemusela by dnes nič vysvetľovať.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?