Simulované záplavy v delte Dunaja pomáhajú podľa Budaja v boji s klimatickými zmenami

20.4.2021

Zdroj: FB M.P.

Páčil sa vám článok?

Simulované záplavy vo vnútrozemskej delte Dunaja pomáhajú v boji s klimatickými zmenami. Pre dunajskú prírodu sú zvýšené prietoky, ktoré sa začali v apríli, mimoriadne prospešné. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

V ľavostrannej ramennej sústave Dunaja spustili jarnú simulovanú záplavu začiatkom apríla. Aktuálne tam prúdi prietok 90 kubických metrov (m3) za sekundu, čo je trojnásobok bežného prietoku v tomto období. Zároveň je to vrcholový prietok jarnej záplavy - prvej z dvoch plánovaných záplav v tomto roku. Prietok vody sa realizuje cez odberný objekt pri Malej vodnej elektrárni Dobrohošť.

"Pre dunajskú prírodu sú zvýšené prietoky mimoriadne prospešné. Ide o lokalitu európskeho významu s lužnými lesmi a mokraďami, ktorá je známa výskytom vzácnych druhov vtákov, rozmanitosťou rýb, mäkkýšov či obojživelníkov a svoje hniezda v nej má aj kráľ dunajského lužného lesa - orliak morský," poznamenal Budaj. Generálna riaditeľka Výskumného ústavu vodného hospodárstva Katarína Holubová vyzdvihla obnovu biotopov v tejto oblasti. Súčasné prietoky sú podľa nej správnym krokom na začiatku k periodicky opakovaným simulovaným záplavám územia.

Vyššie prietoky v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja požadovali zástupcovia Bratislavského ochranárskeho združenia. "Pre túto sezónu sme akceptovali dohodnutý kompromis, ktorý už prináša určité zlepšenia. Oceňujeme ústretovosť vodohospodárov, a veríme ich prísľubom, že sa podarí takéto prietoky schváliť v Manipulačnom poriadku a v budúcnosti pravidelne do tohto územia vpúšťať," povedal predseda združenia Tomáš Kušík. Dodal, že kľúčový bude prietok 120 m3 za sekundu.

V ľavostrannej ramennej sústave možno nájsť vŕbovo-topoľové lužné lesy, dubovo-brestovo-jaseňové lesy i prirodzené eutrofné a mezotrofné stojaté vody s vegetáciou plávajúcich a ponorených cievnatých rastlín, približuje envirorezort. Podnik pripravil záplavy v delte Dunaja na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody SR. Jarné zvýšené prietoky a záplavy potrvajú 34 dní. Letná simulovaná záplava sa začne 21. mája a potrvá do 4. júna. Prietok môže dosiahnuť až 120 kubických metrov za sekundu. Dve simulované záplavy v priebehu jedného roka budú vodohospodári realizovať po prvý raz.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

(TASR)

Páčil sa vám článok?