Úmrtie lekára z Oravy: Na necitlivé vyjadrenia spochybňovačov Covidu-19 reagovala jeho manželka i priateľ...

20.10.2020
0

Zdroj: koláž abn - FB Orava

Páčil sa vám článok?

Už včera večer sme priniesli správu o smrti 48-ročného lekára z Oravy, ktorý v ružomberskej nemocnici podľahol ochoreniu Covid-19. O prvej obeti z radov lekárov na sociálnej sieti informoval premiér Igor Matovič, ale následne sa vyrojili aj takí, čo na mortalitu "korony" stále neveria, takže zareagovať musela aj vdova po zosnulom doktorovi.

"Dnes je smutný deň. Vo veku 48 rokov zomrel náš kolega MUDr. Rastislav Melek, ktorý mal ochorenie Covid-19. Je nám to nesmierne ľúto a vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine," oznámilo Ministerstvo zdravotníctvo SR na svojom oficiálnom Facebooku v príspevku, na ktorý reagovalo diskusnými príspevkami takmer 500 ľudí. Väčšina z nich vyjadrila ľútosť nad stratou lekára, ktorý mal ambulanciu v obci Lokca v okrese Námestovo, ale našli sa aj takí, ktorí vyjadrili pochybnosti o tom, že zomrel práve na Covid-19 a žiadali, aby rezort zdravotníctva zverejnil aj ostatné diagnózy, čo podľa nich mal. Jeden z pochybovačov o mortalite ochorenia Covid-19 na ich stránku napísal: "Mohli by ste zodpovedať ako ministerstvo zdravotníctva, či ten zosnulý lekár mal spravenú rovno v deň úmrtia pitvu, ktorá určila príčinu smrti výlučne Covid a či nebol zosnulý polymorbídny a či sa nestáva pri chrípkovom ochorení, že na chrípku zomierajú ojedinele aj ľudia v mladom či strednom veku bez iných vážnych chorôb?!"

Netrvalo dlho a na sociálnej sieti sa objavilo aj vyjadrenie manželky lekára Rastislava Meleka v znení: “Nikdy som nepísala na Facebooku verejné statusy, ale teraz musím. Bola som jeho manželka 14 rokov, nikdy nebýval chorý. Zanechal má tu aj s 10 ročným dieťaťom a neviete si ani len predstaviť, aká je to bolesť. Všetkým neveriacim odkazujem, áno zomrel na COVID. CT pľúc to potvrdilo. Boli úplne zničené. A bol úplne zdravý. Takže všetci čo píšu, že sa ich to netýka, je len otázkou času, kedy sa ich to dotkne."

Jej status zdieľala napríklad FB stránka Denník záchranára, ktorá v úvode svojho príspevku uviedla: ”Dnes zomrel na Covid-19 vo veku 48 rokov MUDr. Rastislav Melek, všeobecný lekár z obce Lokca na Orave. Otec dvoch detí niekoľko dní statočne bojoval o život na umelej pľúcnej ventilácii. Odpočívajte v pokoji a patrí Vám naša vďaka." A opäť sa na internete našli aj takí, čo hodnovernosť zverejnených informácií spochybnili. "Píšete, že lekár bol otec dvoch detí a v citácii manželky je, že ju zanechal s 10-ročným dieťaťom... To len taká malá poznámka na okraj... Úprimnú sústrasť rodine...," napísala Lucia, ktorej odpovedala Silvia: "Keďže mal 48 a bol ženatý 14 rokov, tak pravdepodobne mal jedno dieťa v prvom manželstve."

Podľa informácií Bratislavských novín však bol zosnulý lekár Rastislav ženatý len raz a s manželkou Miroslavou mal iba jedno dieťa a to 10-ročného syna Rasťa. Potvrdil nám to aj MUDr. Rastislav Zanovit - viceprimátor Námestova, ktorý tiež pracuje ako lekár a manželom Melekovcom bol na svadbe. O tom, že jeho kolega a kamarát zomrel na ochorenie Covid-19, nemá žiadnu pochybnosť. " Bol pozitívne testovaný na koronavírus a pokiaľ viem, tak nemal žiadne iné diagnózy. V tejto chvíli ešte nevieme presne povedať, prečo u väčšiny ľudí má toto ochorenie pomerne ľahký priebeh a u neho to nabralo takýto fatálny koniec. Jeho stav sa najviac začal komplikovať vtedy, keď nastali problémy s dýchaním a museli ho napojiť na pľúcnu ventiláciu. Chcel som ho v ružomberskej nemocnici navštíviť, ale samozrejme, že ma za ním už nepustili, tak som im tam aspoň nechal nejaké vitamíny, nakoľko som nevedel, či nimi disponujú. V prípade tohto vírusového ochorenia potrvá asi ešte niekoľko rokov, kým sa nám ho podarí ako-tak dostať pod kontrolu a bude si to vyžadovať ešte stovky hodín medicínskych, vedeckých a genetických výskumov."

Zdroj: FB R.Z.

Pána doktora Zanovita sme sa opýtali aj na to, či je on ako lekár v prvej línii dostatočne chránený pred prípadnou nákazou novým koronavírusom a čo by odkázal tým, ktorí na nebezpečenstvo ochorenia Covid-19 ani po smrti jeho priateľa a kolegu neveria: "Každý sa chráni tak, ako uzná za vhodné. Najhoršie by bolo chodiť do ordinácie so strachom, že vírus môžete chytiť. Veľmi záleží na vašom mentálnom nastavení. Bohužiaľ, žijeme v takej dobe, kedy máme tendenciu ničomu neveriť a o všetkom pochybovať. Na druhej strane to aj nás - lekárov núti, aby sme získavali čo najviac presných a hodnoverných informácií o vzniku a priebehu tejto respiračnej infekcie, ktorá sa môže skončiť v poslednom štádiu aj tak, že sa budete chcieť nadýchnuť, ale už to nebude možné, lebo budete mať v pľúcach namiesto kyslíku už len tekutinu." 

Pokúšali sme sa skontaktovať aj so starostom obce Lokca Ing. Miroslavom Valčičákom, kde mal zosnulý lekár ambulanciu. Podľa našich informácií v priestoroch miestneho zdravotného strediska ordinoval takmer 15 rokov a mohol mať okolo dvetisíc pacientov. „Mal dve sestričky, jednou z nich bola jeho manželka. V našej obci bol veľmi obľúbený a dochádzalo za ním pre jeho láskavý prístup aj veľa ľudí z iných dedín," povedal Novému Času starosta. Jedným z nich bol pán Jozef Bartoš, ktorý sa s Rastislavom Melekom spoznal ešte počas základnej vojenskej služby. "A neskôr sa stal mojim obvodným lekárom. Je mi veľmi ľúto, že zomrel. Bol to dobrý chlap," dodal.  

(ars)

Páčil sa vám článok?