Učarovala im lukostreľba: Dospelých často privedú k tomuto športu deti

15.5.2022
0

Zdroj: Archív 1. SŠLK

Páčil sa vám článok?

„Dedko mi vyrobil luk, strieľali sme s kamarátom len tak do výšky. A keď sme si neskôr pozerali luky na internete, našiel som tento klub,“ hovorí 8-ročný Viliam o tom, ako objavil 1. slovenský školský lukostrelecký klub Petržalka. Už na druhom tréningu sa k Viliamovi pridal aj jeho otec. Lukostreľbe tiež neodolal.

Keď vo štvrtok pred 17:00 h čakám na ihrisku ZŠ Dudova 2 na tréning lukostrelcov, sledujem ako starší chlapci a dospelí rozkladajú terčovnice na plochu ihriska. Vidím prichádzať aj malé dievčatká s batohmi takmer rovnako veľkými ako ony samy. Majú v nich časti luku, ktorý samé poskladajú, okolo pása si pripnú zásobník na šípy, dajú chrániče na predlaktie a prsty na ruke a tréning sa môže začať. Teda nemôže. Ešte treba „povyháňať“ z plochy všetkých, ktorí nechápu, aký nebezpečný je šíp letiaci aj dvestokilometrovou rýchlosťou. „Napriek tomu, že sme tu už 27 rokov, stále to pred tréningom riešime,“ hovorí mi predseda a tréner 1. SŠLK Petržalka Antonín Polách.

Žasnem, aká tu panuje počas tréningu disciplína. Keď dostrieľajú, idú si všetci naraz vytiahnuť šípy. Nechápem, ako si ich poznajú, ale vraj ich má každý iné. A pokračujú ďalším kolom streľby.
Hlavnou náplňou tohto tréningu je totiž strieľať, strieľať a strieľať. Kondíciu by mali trénovať doma. Je to však vôbec potrebné? Lukostreľba mi pripadá elegantná a jednoduchá, vhodná aj pre menej kondičné typy. Tréner mi vysvetľuje, že deti majú silu luku podľa fyzickej vyspelosti. Začiatočníci majú slabé luky. Najskôr musia zvládnuť techniku. Avšak platí, že čím je luk silnejší, tým je presnejší. Závisí od sily ramien. „Jeden náťah môže byť aj 20 kíl, za pretek tak dospelý natiahne aj 3,5 tony!“

Vhodná aj pre seniorov

Petržalský klub má aktuálne 40 členov (25 do 18 rokov) a radi privítajú ďalších. „Na veku nezáleží, máme aj päť veteránov nad 60 rokov, aj kategóriu nad 70 rokov,“ hovorí tréner a ukazuje na 72-ročného pána Miroslava. Začal strieľať až na dôchodku a drží ho to už osem rokov. Odporúča to aj ďalším seniorom. A čo ho na lukostreľbe baví? „Viete, ja som cholerik a tu potrebujete byť pokojný, dokázať sa sústrediť a zvládnuť techniku výstrelu, byť v mentálnej pohode,“ prekvapí ma odpoveďou.
U detí je optimálny vek na začatie tréningov 8 rokov. Čakala som tu skôr tichšie a introvertnejšie typy, ale keď sa ich pýtam, ako sa dostali k lukostreľbe, vrhnú sa na mňa a začnú prekrikovať. Smejem sa na Míne (10), ktorá hovorí, že „keď príde zo školy vynervovaná, tak si na tréningu upokojí nervy“. Prekvapí ma 8-ročná Lea, ktorá lukostreľbu objavila na predstavovaní paralympijských športov. „Vyskúšala som si ju, darilo sa mi, a tak ma mamina prihlásila,“ hovorí dievčatko, ktoré v marci na halových majstrovstvách Slovenska získala vo svojej kategórii striebro.

Pre Luciu (17), ktorá trpí hypermobilitou a väčšinu športov robiť nemôže, je lukostreľba ideálna. Z halových majstrovstiev má bronz, hoci trénuje len rok. Talent. „Cez koronu, keď sme boli pozatváraní, si pozerala stránky s lukostreľbou a sledovala, kedy začnú tréningy,“ spomína jej mama. „Prišli sme aj s mladšou dcérou zistiť, ako to funguje, a tej sa to zapáčilo tiež.“
Tréner tvrdí, že keď prídu menšie deti, vytrvalejšie sú dievčatá a ja si spomeniem na slová Veroniky (9), ktorá lukostreľbu objavila cez staršieho brata. Toho to už prestalo baviť, ona chodí ďalej. A podobne je to vraj aj s rodičmi. S lukostreľbou začnú deti, rodičia sa pridajú a často zostávajú, aj keď ich potomkov už nadchne niečo iné.

Trénerom vďaka dcére

Na tomto tréningu začiatočníci nie sú. „Keď prídu, postavím ich od terča na 10 metrov a začnem vysvetľovať,“ hovorí Antonín Polách a smutne konštatuje, že kedysi im mohol požičať aj luky. „Nedávno nás vykradli a zobrali všetkých 30 lukov aj šípy, ktoré sme tu mali.“
A tak si každý musí doniesť vlastný. Kompletná detská výbava stojí zhruba 200 eur, členské je 40 eur mesačne, keďže treba zaplatiť nájom ihriska aj haly a drahé sú aj terčovnice. Keď sa rozstrieľajú, treba nové, a jedna stojí 700 eur. Napriek tomu, že petržalskí lukostrelci trénujú v podstate stále v provizórnych podmienkach, klub získal počas 27 rokov existencie 401 medailí na majstrovstvách Slovenska a vychoval niekoľko reprezentantov SR.

Antonín Polách, niekdajší majster Slovenska v lukostreľbe, svojho času aj riaditeľ na ZŠ Dudova 2, zakladal klub so svojím synom a tvrdí, že sa blíži čas, aby ho prebrali mladší. Ukazuje na Braňa Kružela. Ten sa k lukostreľbe tiež dostal vďaka dcére. „Navštevovala tunajšiu školu a prihlásila sa do klubu. Chodieval som s ňou, nechcelo sa mi tu len čakať, tak som to vyskúšal,“ hovorí. Dnes už má za sebou trénerské skúšky a v 1. slovenskom školskom lukostreleckom klube Petržalka zrejme časom preberie trénerskú štafetu.

(in)

Páčil sa vám článok?