FOTO: Hrali ste už niekedy petang? Je to ideálna pohybová aktivita aj pre seniorov...

11.9.2021

Zdroj: I.J.

Páčil sa vám článok?

„Deti majú neďaleko ihrisko Jama a my máme petangovisko,“ hovorí vedúca Denného centra pre seniorov na Vyšehradskej Ružena Borzová. Seniori si ho doslova vyžiadali od starostu, ten súhlasil a dnes majú neďaleko svojej základne dve špičkové ihriská, ktoré oceňujú aj aktívni hráči petangu. Prísť si zahrať môžete aj vy...

A to kedykoľvek. Pondelky, utorky a stredy od 13 h do 16 h je však ihrisko vyhradené len pre seniorov. V tom čase im v centre aj požičajú gule a nájde sa tu aj niekto, kto im vysvetlí pravidlá a zahrá si s nimi. Veď v DC na Vyšehradskej hráva petang rekreačne až 25 členov. „Preto sa na jeseň chystáme zorganizovať aj nejaký turnaj,“ hovorí Ružena Borzová a teší sa, že okrem turistického oddielu a stolnotenisových nadšencov, sa športové možnosti pre členov (ale nielen pre nich) rozšírili aj o petang. Petang je totiž pre seniorov ideálna hra. Ste vonku, s priateľmi, stíhate sa porozprávať, máte pohyb aj zábavu. Na Vyšehradskej sú k dispozícii aj štyri lavičky, už chýba len stolík s občerstvením, ako je to bežné vo Francúzsku. „Aj ten možno pribudne,“ smejú sa seniori, ktorých tu v pondelok poobede stretávame. Ferko, vyše 80-ročný pán, upravuje ihrisko a Ružena Borzová mi prízvukuje, že ihrisko majú nielen vďaka mestskej časti, ktorá doň investovala tisíc eur, ale aj vďaka petržalskému poslancovi Jozefovi Fischerovi. Ihrisko bola jeho poslanecká priorita (každý poslanec si môže zvoliť, na čo venuje 5000 eur, pozn. red.).

Vek nerozhoduje
„Petang hrávam aktívne, aj so seniormi. Chodievali sme do Rančíka alebo na Tyršovo nábrežie, ale pre rekreačných hráčov nebolo komfortné cestovať tam s ťažkými guľami v MHD,“ hovorí Rita Wagnerová, členka petržalského petangového klubu ŠK Guľový blesk, ktorý tiež prispel k tomu, že dnes majú seniori kvalitné ihrisko na skok od centra.

Zdroj: Archív R.W.

​​„Mestská časť akceptovala náš návrh na vybudovanie ihriska, z čoho sa veľmi tešíme, pretože pôvodne chceli robiť identické, ako je na Holíčskej. To má však zlý povrch aj podložie, nehrá sa na ňom dobre. Ihrisko na Vyšehradskej je iná liga.“ 

Zdroj: R.W.

Rita Wagnerová priviedla k petangu už veľa seniorov. „Vždy im hovorím: Robte, čo zvládnete a tešte sa z výsledkov. Príďte, vyskúšajte a uvidíte, že vás petang bude tešiť! Oceníte ľahkosť hry, aj pohyb na čerstvom vzduchu v komunite priateľov,“ hovorí. Celý život aktívne športovala a hoci má už dnes preukaz ŤZP, je príkladom, že každý človek môže športovať, keď chce. „V petangu totiž ozaj nerozhoduje vek, ale len chuť si zahrať.“ V Dennom centre pre seniorov na Gercenovej, ktorého je členkou, sú tri licencované hráčky, ktoré sa petangu venujú aktívne, teda hrávajú na turnajoch Slovenskej federácie petangu. „V našom klube Guľový blesk máme dokonca člena, ktorý hrá z invalidného vozíka. Je v Slovenskom tíme zdravotne postihnutých a chodí po svete hrať petang. Takže, kto chce, ten môže!“

ŠK Guľový blesk pod vedením Patrika Šipoša plánuje na jeseň robiť aj ukážky petangu. „Budeme sa presúvať po rôznych ihriskách. Chceme predstaviť petang širokej mase záujemcov,“ pokračuje Rita Wagnerová s tým, že bližšie informácie nájdu záujemcovia na ich facebookovej stránke. Nevynechajú ani Vyšehradskú. Tam by mala v dohľadnej dobe pribudnúť aj informačná tabuľa s pravidlami petangu, aj užívania ihriska. Aktuálne sa totiž deje, že si rodičia s deťmi zamieňajú petangovisko s detským ihriskom. Zostávajú tu po nich, bohužiaľ, nielen hračky, ale aj neporiadok. 

Zdroj: MČ Petržalka

Odovzdávanie nového petangového ihriska za účasti petržalského starostu Jána Hrčku...

Jednoduché pravidlá
Petang je určený pre dve 1 až 3-členné družstvá, ktoré sa snažia umiestniť svoje gule čo najbližšie k malej drevenej guličke, tzv. košonu. V hre jeden proti jednému, má každý hráč po tri gule. Prvú guľu hádže prvý hráč. Druhú guľu druhý hráč. Ak ten hodí guľu, ktorá je bližšie ku košonu, hádže opäť hráč č. 1. Ak nie, hádže hráč č. 2, a to dovtedy, kým nehodí „lepšiu“ guľu. Gule sa môžu vyrážať, posúvať, a to súperove aj vlastné. Keď sú už obaja hráči bez gúľ, hru vyhráva najbližšia guľa. Ak má hráč najbližšie ku košonu dve gule, získava dva body, ak tri, získava tri body. Zápas sa hrá do 13.

Na petang aj bez gúľ
Na Národnom guľodrome na Tyršovom nábreží, neďaleko Au Café, sú veľkorysé priestory pre hru. Ak nemáte alebo sa vám nechce nosiť vlastné gule, organizácia Stále dobrí vám ich poskytne. Každý utorok o 9.30h tu hráva stabilná partia ľudí, ak sa chcete pridať, rezervujte si miesto, prípadne aj gule, na staledobri@gmail.comZahrať si môžete aj v areáli reštaurácie Rančík, kde vám gule bezplatne zapožičajú.

(in)

Páčil sa vám článok?