Keď mužstvo nehrá podľa predpokladov, výmena trénera nemusí byť najšťastnejšia

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V extraligovom hokejovom kolotoči odohrá osem mužstiev v základnej časti 56 zápasov, po osem s každým celkom. V tejto fáze sú výkyvy jednotlivca i celého tímu viac-menej predvídateľné. Veď herné krízy majú aj celky zámorskej NHL.

V stredoeurópskych (slovenských) pomeroch majú však kluboví funkcionári zaužívaný rituál - keď sa mužstvu nedarí, prvý „letí“ tréner. Hoci predsezónny cieľ ešte zďaleka nie je stratený, mužstvo má zobudiť nový kouč.

Tak to bolo v tejto sezóne v majstrovských Košiciach, ktoré po hromadnom odchode hráčov a bez finančných injekcií niekdajšieho chlebodarcu VSŽ, vstúpili do súťaže s jediným cieľom - záchranou. Mužstvo pod vedením Petra Slaninu sa usadilo na dne tabuľky, no aj tak ho v novembri vymenil Ján Selvek. Po troch štvrtinách najvyššej hokejovej súťaže východniari poslednú priečku neopustili.

Zaujímavé veci sa udiali aj na opačnom póle tabuľky. Bratislavský Slovan nehral v domácej súťaži podľa očakávania, po polovici súťaže bol druhý (!) za Zvolenom, zato v Euroligovej skupine „smrti“ bravúrne zvládol ťažké zápasy aj na ľade súperov (ako jediný celok vyhral na ľade neskoršieho víťaza EHL Mettalurgu Magnitogorsk). Funkcionári sa aj tak rozhodli trénera Bokroša odvolať. Do Slovana prišiel František Hossa. Belasí však nepostúpili do finále EHL a aj v domácej súťaži si „držia“ druhé miesto.

Posledným (doteraz) odvolaným extraligovým trénerom je kormidelník Zvolena Ján Jaško. Mužstvo pod jeho vedením do Vianoc v Extralige valcovalo, ale prišiel výbuch v Kontinentálnom pohári a prehry v Extralige. Po januárovej prehre v Bratislave (2:9) sa prvýkrát vážnejšie hovorilo o Jaškovej výmene. Na jeho post mal prísť práve Ernest Bokroš. Ten aj z vlastnej skúsenosti vtedy povedal: „Vážim si prácu Jána Jaška a želám mu, aby ju mohol pri mužstve dokončiť. Osobne mám radšej prácu koncepčnú. Keď si tréner prácu pripraví, nech mu je umožnené ju dotiahnuť do konca.“ No zvolenskí funkcionári vydržali iba niekoľko dní. Bokroš nakoniec do Zvolena prišiel, ale mužstvo pod jeho vedením získalo prvý bod až v treťom zápase.

„Podpisom zmluvy si podpisujem zároveň aj svoje odvolanie,“ povedal jeden nemenovaný slovenský tréner. Je pravda, že za výsledky a výkony mužstva je zodpovedný tréner, ale jeho odvolanie v prebiehajúcej sezóne nevyrieši všetko. U nás chýba väčšia konkurencia v mužstvách. Ak si je hráč vedomý toho, že v klube ostane „zašitý“, aj keď podá iba priemerný výkon, tréner sa potom môže aj roztrhať...

Michal Minďáš

Takúto radosť zažíval Ernest Bokroš pred dvomi rokmi po získaní majstrovského titulu na bratislavskom zimnom štadióne. Po „vyhodení“ zo Slovana sa presunul do Zvolena, ktorý je v tejto sezóne najvážnejším súperom belasých v boji o titul. V piatok 3. marca privedie Ernest Bokroš svojich nových zverencov na bratislavský ľad.
FOTO - Dušan Kittler

Páčil sa vám článok?