Ukázali veľké srdce: Na Zimných národných hrách zabojovalo až 160 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením

12.2.2020
0
Páčil sa vám článok?

Dobrá akcia sa podarila. V Štrbskom Plese, Kežmarku a v Spišskej Novej Vsi sa v pondelok premiérovo konali Zimné národné hry, ktoré pripravila organizácia Špeciálne olympiády Slovensko. Športovci s intelektuálnym znevýhodnenímsi tu zmerali sily v piatich športoch.

Zimné národné hry slávnostne otvorili ceremoniálom už v nedeľu večer. Podujatie otvorila prezidentka ŠOS Zuzana Rehák-Štefečeková. Následne sa v pondelok na športoviskách sa stretlo viac ako 160 športovcov, okrem domácich reprezentantov prišli aj športovci s intelektuálnym znevýhodnením z Česka, Rakúska a Maďarska. Išlo o prvé a zároveň najväčšie podujatie, ktoré v tomto roku organizácia Špeciálne olympiády Slovensko zorganizovala.

Zimné národné hry sa konali v Štrbskom Plese, kde súťažilo 51 športovcov v behu na lyžiach, 55 v behu na snežniciach a 38 v zjazdovom lyžovaní. Krasokorčuliari, ktorých prišlo dvanásť, predviedli svoje športové umenie v Kežmarku a štyria rýchlokorčuliari zas v Spišskej Novej Vsi 

„Sme veľmi radi, že Zimné národné hry sa nám podarilo pripraviť v takomto rozsahu. Súťažilo sa v piatich športoch a hoci nám počasie skomplikovalo celý program, napokon sme všetko zvládli a naši športovci opäť ukázali veľké srdce a to, že chuť víťaziť máme všetci rovnakú," povedala Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

FOTOGALÉRIA:

„Táto práca je preto taká úžasná, že naši športovci sa každej ponúknutej príležitosti chopia na sto percent a sú vďační za všetky príležitosti. Tých príležitostí ukázať verejnosti svoje schopnosti nie je až tak veľa a v minulosti ich bolo málinko. Takže si užívajú každý moment naplno,  to je to, čo by sme sa mali od nich naučiť. Na  Zimných národných hrách špeciálnych olympiád si športovci s intelektuálnym znevýhodnením užili -  Otvárací ceremoniál, prednášku: Mentalita víťaza o tom, ako sa správať pred štartom, čo robiť a čo nerobiť. Samotný deň súťaží, záverečný ceremoniál s odovzdávaním medailí a nikde nesmie chýbať na veľkom podujatí diskotéka,  ktorú by som dopriala zažiť každému, pretože s nimi na parkete človek pochopí, čo je to byť sám sebou. Usporiadatelia sa snažia o to, aby športoviská boli pripravené profesionálne, tak ako pre športovcov bez postihnutia. Máme za to, že výkon dosiahnutý na dobre pripravenom športovisku je kvalitnejší a hodnotnejší.  Najkrajšie na organizácii podujatia je to, keď všetci pochopia a uveria , že šport je tá najkrajšia a najľahšia cesta k inklúzii," dodala pre Bratislavské noviny Eva Gažová s tým, že po prvom by chceli zorganizovať aj ďalšie ročníky. 

"V Špeciálnych olympiádach môžu súťažiť a zapájať sa do projektov osoby s mentálnym postihnutím (v našej športovej terminológii s intelektuálnym znevýhodnením), ktoré majú diagnózu mentálne postihnutie. Ide o osoby s autizmom, downovým syndrómom alebo so zníženým IQ - žiakov špeciálnych škôl, sociálnych zariadení,"  vysvetlila nám ešte Eva Gažová.   

„Zimné národné hry boli zároveň kvalifikačným podujatím na Zimné svetové hry Špeciálnych olympiád, ktoré budú v roku 2021. Naši športovci vedeli, že musia podať čo najlepšie výkony, aby sa mohli nominovať na tento veľký športový sviatok. Môžeme rozhodne skonštatovať, že mnohí prekročili svoje limity a zaslúžene sa tešili zo svojich úspechov,“ pokračovala Jana Gantnerová, športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Počas súťaží a sprievodného programu organizátorom pomáhalo 30 dobrovoľníkov, študentov z Katedry špeciálnej pedagogiky Prešovskej univerzity. „Sme šťastní, že prišli a podporili nás. Celé podujatie sme si naplno užili a tešíme sa zo získaných medailí,“ dodal Peter Išpold, hovorca športovcov s intelektuálnym znevýhodnením Špeciálnych olympiád Slovensko.

Organizácia Špeciálne olympiády  Slovensko vznikla v roku 1993 s cieľom poskytovať osobám s intelektuálnym znevýhodnením celoročný cyklus súťaží v športových disciplínach, dnes už vo viac ako v 15 športoch: atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis,  florbal, boccia, krasokorčuľovanie, rýchlokorčuľovanie, snežnice, triatlon, tanečný šport a tréningový program motorických aktivít pre športovcov s kombinovaným postihnutím. Združuje viac ako 60 klubov (zariadení/združení), individuálnych športovcov, rodinných príslušníkov a dobrovoľníkov spolu  má viac ako 1500 členov. Špeciálne olympiády Slovensko zabezpečujú prípravu športovcov s intelektuálnym znevýhodnením na národné a medzinárodné športové podujatia. Najvyššou métou je účasť športovca na Svetových hrách Špeciálnych olympiád, ktoré sa konajú každé dva roky - zimná a letná edícia. Špeciálne olympiády Slovensko organizujú tiež vzdelávacie semináre, dobrovoľnícke workshopy, Inkluzívne talk-show a prostredníctvom svojich projektov vytvárajú pozitívny obraz osôb s intelektuálnym znevýhodnením. Hlavným cieľom je presadiť inklúziu v športe prostredníctvom unifikovaného športu, kde v jednom tíme hrajú a športujú športovci  s intelektuálnym znevýhodnením so športovcami bez intelektuálneho znevýhodnenia

(ms)

Páčil sa vám článok?