Vezmite mapu a poďte do lesa na Kamzík

26.5.2018
0
Práca s mapou

Zdroj: ŠK Sandberg

Páčil sa vám článok?

Na Kamzíku otvorili prvý stály areál pre tréningy v orientačnom behu. Ľahšiu z dvoch tratí zvládnu aj začiatočníci s deťmi. Dostupná je aj peším.

„Vznikla tak jedinečná príležitosť pre milovníkov behu a návštevníkov lesa na Kolibe si vyskúšať orientačný beh a zároveň spoznať zákutia našich lesov,“ hovorí Vlasta Kostercová zo Športového klubu orientačného behu Sandberg. „Sú postavené dve trate, ľahšia má 1,5 kilometra a je vhodná pre začiatočníkov, rodiny s deťmi, školské výlety, vedie po cestičkách a chodníkoch. Náročnejšia má 3,5 kilometra a vedie prevažne mimo ciest a chodníkov, je určená pre tých, čo hľadajú v živote výzvy.“ Obe majú štart aj cieľ na parkovisku, takže ide o okruhy.

Zdroj: ŠK Sandberg

​Športový klub Sandberg v spolupráci s Mestskými les­mi Bratislava a Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis pripravili špeciálnu mapu pre orientačný beh, osadili v okolitom lese pevné kontrolné stanovištia a vybudovali informačnú tabuľu pri parkovisku pod bufetmi.

„Mapu je možné si zdarma vyzdvihnúť v Bufete Kamzík, prípadne si ju môže kaž­dý vytlačiť sám z internetu na webovej stránke klubu,“ dodáva Vlasta Kostercová.
Klub sa pri tvorbe trás inšpiroval podobnými areálmi v Česku. Potrebu jeho vzniku v Bratislave motivovali aj školy, ktoré sa na orientačných bežcov často obracali s otázkou na miesta, kde by mohli s deťmi v rámci branných cvičení trénovať orientáciou v teréne. „Teraz si to môžu skúsiť aj bez našej pomoci, ktorá nebola vždy dostupná, keďže chodíme do práce.“

Podľa bežcov si trať a orientáciu pomocou mapy môže v pohode prísť vyskúšať aj matka s desaťročným dieťaťom. Na mape sú značky aj vysvetlivky. „Ak sa aspoň trocha vyznáte v mape, tak by ste ľahšiu trať mali zvládnuť. Ak nie, vôbec nič sa nestane, nezavedieme vás hlboko do lesa a prinajhoršom sa po cestičke vrátite naspäť.“

Skúsenosti orientačných bežcov hovoria, že deti baví objavovať prírodu pomocou mapy. Je to dobrodružstvo, zároveň sa učia orientovať sa v teréne bez technológií a spoliehať sa na vlastný rozum.

Kým podobných tratí je v Česku niekoľko desiatok, na Slovensku také existujú len v Košiciach a Vlkolínci, v južnej časti Slovenska je to vôbec prvá svojho druhu.

(in)

Páčil sa vám článok?