Cyklisti už majú štadión, pozemky možno vymenia

3.11.2006
Páčil sa vám článok?

Vyzeralo to na hotovú vec, no stal sa zázrak! Aspoň na slovenské pomery určite. Národný cyklistický štadión Vlastimila Ružičku zostáva pre športovcov a v jeho priestoroch sa nebude stavať. Stalo sa tak vďaka tomu, že vlastníkom areálu sa stal Slovenský zväz cykistiky, ktorý ho za 45 miliónov korún odkúpil od Slovenského združenia telesnej kultúry (SZTK).

„Nešlo o klasický predaj, pretože ak by sme to chceli predať, museli by sme určiť komerčnú cenu,“ tvrdil šéf SZTK Marián Kukumberg a pokračoval: „Rozhodovanie bolo ťažké, ale nakoniec sa našlo športovo správne riešenie, čo je v tejto chvíli najdôležitejšie.“

Cyklisti chceli štadión už posledných desať rokov. Neustále argumentovali, že SZTK bezplatne uvoľnila desať centrálnych športovísk vybudovaných pred rokom 1989, no na ten jedenásty, cyklistický štadión sa stále nedostávalo... Zväz ho síce prevádzkoval, no majiteľom stále nebol. Navyše exekutíva SZTK vlani zrušila rozhodnutie o bezplatnom prevode.

„Musíme sa tým zaoberať teraz, v tomto časovom úseku. Pred desiatimi rokmi sa majetok rozdával zadarmo, čo dnes vnímame ako nepochopiteľnú vec. Štadión však nie je iba plocha, ale aj budovy. Musíme pripomenúť, že SZTK má svoje dlhy a ak by cyklisti dostali štadión, museli by sme na nich preniesť aj časť dlhov,“ pripomenul Marián Kukemberg.

V súvislostí s cyklistickým areálom sa spomínalo viacero možností. mali sa tam stavať obytné domy, bol plánovaný športový areál.. SZTK mala ponuky na predaj od 50 do 215 miliónov korún, no ani jeden investor nechcel dať záruky, že športoviská zostanú zachované.

Cyklisti budú štadión splácať 10 rokov. „Máme víziu, čo chceme s velodrómom robiť,“ naznačil plány prezident Slovenského zväzu cyklistiky Anton Tkáč. „Určite sa nám nestane, aby prišiel exekútor a štadión zobral. Urobíme všetko pre to, aby sa na ňom ďalej pokračovalo, už len kvôli tradícii tohto pre Slovensko úpešného športu,“ dodal Anton Tkáč.

Podľa zmluvy je zatiaľ zabezpečené, že štadión sa bude užívať pre cyklistiku. Je však pravdou, že jeho priestory sú dosť zničené a skôr či neskôr sa bude musieť pristúpiť k rekonštrukcii. Bratislavský velodróm navyše nie je krytý, čo ho znevýhodňuje v porovnaní s podobnými stánkami v zahraničí. Teoreticky je teda možné, že ak sa nájde investor, ktorý bude mať o pozemky seriózny záujem, cyklisti by ich vymenili za nový stánok. „Nová hala vyjde na približne 350 až 400 miliónov korún,“ priblížil sumu Anton Tkáč.

Podobné problémy riešia aj vodní slalomári. Tí by mali záujem odkúpiť areál v Čunove, no stále nemôžu nájsť spoločnú reč s podnikom Vodohospodárska výstavba. Manažér reprezentačného družstva v kanoistike na divokej vode Richard Galovič pripomenul, že slovenskí vodáci za posledných 10 rokov zaplatili len na prenájme 20 miliónov korún. Navyše stále hrozí riziko, že areál skôr či neskôr skončí v súkromných rukách, čo by znamenalo, že sa bude využívať viac na komerčné účely...

Páčil sa vám článok?