Nástupkyňou Martiny Moravcovej by mala byť Bratislavčanka Denisa Smolenová

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slovenské plávanie má ďalší veľký talent. Pretekárka Slávie STU Denisa Smolenová oslávila pred niekoľkými mesiacmi (14. februára) pätnáste narodeniny, ale už teraz patrí k plavcom, s ktorými je zviazaná budúcnosť tohto športu na Slovensku. Jej súčasná výkonnosť je dokonca na takej úrovni, že sa s ňou ešte stále ráta ako s jednou z kandidátok na olympiádu v gréckych Aténach!

Bratislavská plavkyňa ide razantne v stopách svojej slávnej kolegyne Martiny Moravcovej. A darí sa jej to viac ako dobre. Doteraz napríklad prekonala jedenásť juniorskych rekordov a pláva rýchlejšie ako slovenská rekordmanka Martina Moravcová v jej veku!

Denisa sa chcela o účasť na OH pobiť už počas majstrovstiev Európy v Madride, kde však limit nezlomila. Napriek tomu, jeden osobný rekord a ďalšie dva výkony na ich úrovni boli dobrým odrazovým mostíkom v seniorskej kategórii. „Som spokojná,“ prezradila na záver ME. Počas celého madridského šampionátu sa vraj držala rád svojich rodičov: „Prízvukovali, aby som bola pokojná, uvoľnená a aby som sa ničoho nebála. Určitá tréma nakoniec bola, ale taká normálna, nič osobitné.“ Deviatačka Denisa skončila minulý týždeň základnú školu a na margo rokov strávených v lavici tvrdí: „Smutno mi nebude za matematikou a fyzikou, najviac mi zase sedel zemepis.“ Vysvedčenie však napriek tomu patrilo k výstavným - jediná dvojka z matematiky!

Vo voľnom čase, ktorého nie je veľa, najradšej počúva hudbu, obľúbené skupiny sú Rammstein, Nirvana, z jedál jej najviac chutia cestoviny. „Rada si zájdem aj do kina, najradšej na niečo psychologické.“ Mladšia sestra Simona (12) je tiež plavkyňou Slávie STU a ako vraví Denisa: „Poslúcha, no niekedy jej to veľmi nejde!“ Čo sa týka olympiády, Atén sa nevzdáva: „Madrid nebol mojím vrcholom. Ten príde na ME juniorov a odtiaľ by som sa chcela prebojovať na olympiádu.“ Šanca tu stále je, európsky šampionát juniorov bude v polovici júla a Denisa urobí všetko pre to, aby v Lisabone potvrdila oprávnenosť nominácie. Ak by sa jej to podarilo, na olympiáde by štartovala ešte mladšia, než bola Moravcová počas svojej olympijskej premiéry v Barcelone. Tá mala vtedy šestnásť a pol roka, Denisa by mala v Aténach o rok menej. „Dúfam, že sa mi to podarí, ak nie, svet sa nezrúti,“ tvrdí Denisa, ktorú čaká leto plné tréningov. „Okrem Lisabonu idem na sústredenie v Žiline a na preteky v americkom meste Cleveland.“

S Martinou ju spája ešte jedno - pre obe je obľúbenou disciplínou motýlik. V Madride spali týždeň v jednej izbe a obe si to pochvaľovali: „Rozumeli sme si,“ tvrdila Denisa na margo našej najlepšej šprtovkyne.

Páčil sa vám článok?