Petržalka plánuje zrušiť niektoré detské ihriská

29.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka plánuje zrušiť niektoré verejné detské ihriská. Zlikvidovať a zatrávniť niektoré prebytočné ihriská navrhuje v rámci plnenia štvorročných priorít petržalskej samosprávy poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS).

"Mnohé zo 150 detských ihrísk v mestskej časti v súčasnosti nevyhovujú hygienickým a bezpečnostným normám. Preto je potrebné ich obnoviť, lenže Petržalka nemá dostatok peňazí ani pracovných síl na rekonštrukciu všetkých ihrísk. Mali by sme preto čo najskôr rozhodnúť, ktoré ponecháme a ktoré zlikvidujeme," tvrdí Plšeková.

Podľa nej je nutné riešiť tento problém komplexne, keďže obnova ihrísk bola dlhý čas zanedbávaná. Poslankyňa zároveň navrhuje zapojiť do revitalizácie detských ihrísk aj samotných rodičov detí a ďalších občanov, z ktorých mnohí sa už obnovy ihrísk priamo dožadujú a chcú aj vlastnoručne pomôcť.

"Priestor na rozhodovanie by sme mali dať aj občanom, nie je správne, aby sme o tom rozhodovali len my na zastupiteľstve. Petržalčania by taktiež mali navrhnúť, ktoré ihriská chcú ponechať a ktoré môžeme odstrániť," myslí si Plšeková.

Petržalský starosta Milan Ftáčnik iniciatívu privítal a pozitívne ohodnotil. "Myslíme si, že najefektívnejšie riešenie vynaloženia peňazí je vtedy, keď ruku k dielu dajú aj samotní občania. Keďže musíme zabezpečiť dôkladnejšiu údržbu ihrísk, potrebujeme na to aj viac peňazí, tie však mestskej časti chýbajú, a preto takéto riešenie vítame," uviedol tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Podľa neho sa ešte nedá povedať presný počet ihrísk, ktoré mestská časť zruší, mohlo by však ísť o 30 až 50 percent. "Budeme však dbať na to, aby sa nestalo, že v jednej lokalite budú zrušené všetky ihriská a niekde ponecháme pokope desať ihrísk," dodal.

Konečný zoznam ihrísk, ktoré mestská časť obnoví a ponechá na užívanie by malo schváliť miestne zastupiteľstvo.

(sita)

Páčil sa vám článok?