Sme za rozvoj, našou úlohou je strážiť verejný záujem

8.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V seriáli našich rozhovorov so starostami jednotlivých bratislavských mestských častí pokračujeme aj v tomto vydaní. Tentoraz sme sa pozhovárali s novým starostom Petržalky Milan FTÁČNIKOM (Smer-SD).

Stali ste sa starostom Petržalky po 12 rokoch pôsobenia Vladimíra Bajana v tejto funkcii. V čom chcete nadviazať na jeho pôsobenie a čo mienite robiť inak?

- Vladimír Bajan je silne spájaný s Petržalkou, a to najmä v pozitívnom zmysle slova. Chcel by som byť rovnako dobrým starostom, ako bol on. Zároveň však mám vlastný prístup k veciam a chcel by som priniesť do života Petržalky niečo, čo by sa spájalo s mojím účinkovaním na starostovskej stoličke. Určite zachovám kontinuitu v podobe hľadania zhody, konsenzu. Som otvorený komunikácii s obyvateľmi a chcem načúvať ich názorom na možný rozvoj Petržalky. Pri rozhodovaní budem vychádzať nielen z môjho poznania, z názorov odborníkov z môjho okolia, o ktoré sa opieram, ale, samozrejme, aj z názorov poslancov miestneho zastupiteľstva.

Ako si predstavujete spoluprácu s poslaneckým zborom, v ktorom až 37 zo 40 poslancov má pravicová koalícia?

- Príslušnosť k ľavici či k pravici v komunálnej politike nezohráva takú úlohu ako vo veľkej politike. Keďže rozdiely v názoroch vždy existujú, mojím záujmom je identifikovať ich hneď na začiatku. Preto som navrhol poslancom, aby sme vypracovali spoločný dokument, ktorý bude vychádzať z volebných programov starostu a úspešných politických strán. Spracovali sme programové priority samosprávy na roky 2007 až 2010, ktoré by sme chceli v tomto období uskutočniť, pričom nejaké podstatnejšie názorové rozdiely zatiaľ nemáme. Cítim, že tak, ako na jednej strane rešpektujem mandát, ktorí získali poslanci, aj oni rešpektujú mandát, ktorý som získal od voličov ja ako starosta. Snažím sa hľadať to, čo nás spája vo vzťahu k občanom a k politike, ktorú by sme chceli robiť, a nie to, čo nás rozdeľuje. Priority určia úlohy, ktoré chceme riešiť, rozdiely môžu byť skôr v názoroch na cesty, akými to dosiahnuť.

Avizovali ste, že program verejných priorít predložíte na jedno z najbližších zasadnutí miestneho zastupiteľstva...

- Existuje pracovná verzia priorít, o ktorej v týchto dňoch diskutujú poslanci. Po prerokovaní vo všetkých odborných komisiách a v poslaneckých kluboch budú priority predložené na februárové zasadanie miestneho zastupiteľstva. Po schválení sa tak stanú platným dokumentom. Nezostaneme však iba pri tom. Následne vypracujeme na úrade realizačný plán, ktorý určí, akými krokmi a v ktorom roku tohto volebného obdobia sa budú jednotlivé úlohy realizovať, definuje sa, kto je za splnenie danej úlohy zodpovedný a aké finančné prostriedky sú na to potrebné. Uvediem príklad. Ak chceme vybudovať plaváreň, nedá sa to urobiť za jeden deň, ani za dva. Treba pripraviť projekt a nájsť vhodnú schému, v ktorej budeme hľadať potrebné finančné prostriedky. Keď toto všetko bude pripravené, ešte stále budeme na začiatku. Plaváreň musíme aj postaviť, a to tak, aby bola bez chýb a mohla slúžiť ľuďom. A to všetko si vyžaduje čas a dobrú prípravu.

Problémom Petržalky je aj absolútny nedostatok parkovacích miest. Máte predstavu, ako ho budete riešiť?

- Existuje viacero riešení. Jedno z nich vychádza zo spracovaného projektu zjednosmernenia niektorých lokalít v Petržalke. Zmena režimu na jednosmernú znamená, že po jednej strane ulice sa jazdí, na druhej sa parkuje. Ďalšou možnosťou je výstavba nových parkovacích miest, a to takým spôsobom, ako sa to urobilo napríklad na Belinského ulici. Šikmé parkovanie sa premenilo na kolmé, čím pribudli ďalšie parkovacie miesta. Bolo však potrebné posunúť chodník, a to všetko si vyžiadalo nezanedbateľné finančné investície. Ďalšou možnosťou je výstavba parkovacích domov. Nie každý má však záujem platiť si miesto v parkovacom dome. Preto stojíme pred otázkou, či sa nájde dosť ľudí, ktorí by takýmto spôsobom chceli riešiť vlastné parkovanie. Hľadáme i ďalšie riešenia a chceme spracovať program statickej dopravy. Narážame pritom na problém, že v Petržalke sa nedá ísť príliš hlboko do zeme. Kvôli podzemnej vode je možné budovať maximálne jedno podzemné podlažie. Parkovacie domy preto môžu byť len nadzemné, čo nie je vždy atraktívne. Zaberajú totiž miesto, na ktorom bola pôvodne zeleň alebo plocha parkoviska.

Aký je váš postoj k možnému zbúraniu štadióna Artmedie Petržalka?

- Mojou ambíciou pri nástupe do funkcie bolo štadión zachovať. Viem, že diskusia v predchádzajúcom volebnom období zašla omnoho ďalej. Poslanci prerokovali urbanistickú štúdiu, ktorá vychádza z predpokladu, že tento štadión nie je možné zachovať, pretože nespĺňa parametre UEFA, ktoré je nutné naplniť do polovice budúceho roku. Pre Artmediu je to ťažká otázka. Snažil som sa preto stretnúť aj s pánom Kmotríkom - majiteľom pozemkov, na ktorých štadión stojí. Zhodli sme sa v tom, že futbalový štadión a ligový futbal do Petržalky patria a budeme hľadať cesty, ako to dosiahnuť.

Ako sa staviate k projektu Petržalka - Juh, v rámci ktorého má v mestskej časti pribudnúť niekoľkotisíc bytov?

- O tomto projekte mám základné informácie. Môj postoj je taký, že kým nemáme vyriešenú otázku dopravy v Petržalke, postavenie veľkého sídliska na jej konci by bolo pre mestskú časť výraznou záťažou. Ak by už bol vybudovaný nosný systém mestskej hromadnej dopravy v úseku od Janíkovho dvora do centra, bolo by to iné, ale kým nie je, som k podobným veľkým projektom zdržanlivý, pretože z hľadiska dopravy by sa to výrazne dotklo celej Petržalky.

Ako sa staviate k investičnej výstavbe v Petržalke všeobecne?

- Petržalka ponúka investorom veľké príležitosti. Osobne som za regulovanú investičnú výstavbu v tom zmysle, že aj my ako samospráva chceme do tohto procesu aktívne vstupovať a ovplyvňovať ho. Chceme v ňom strážiť verejný záujem prostredníctvom nástrojov, ktoré máme k dispozícii, či už ide o územný plán, územný plán zóny alebo urbanistické štúdie. Vo všeobecnosti sa držím zásady, že v lokalitách, ktoré sú už zastavané, nepodporujem ďalšie zahusťovanie.

Prečo petržalskí poslanci zvolili dvoch zástupcov starostu, keď podľa zákona o obecnom zriadení môže mať starosta len jedného zástupcu, čo napadol aj okresný prokurátor?

- Miestne zastupiteľstvo sa nestotožnilo s protestom prokurátora. Očakávam, že prokurátor sa obráti na súd, ktorý zruší rozhodnutie o voľbe druhého zástupcu. Rozumiem argumentom prokurátora, pretože z hľadiska platného právneho stavu má pravdu. Na druhej strane sa zamyslime nad zákonom o Bratislave v spojitosti s primátorom a jeho námestníkmi. Ak môže mať mesto viac námestníkov, prečo by aj veľké mestské časti, ako Petržalka, Nové Mesto či Ružinov, nemohli mať dvoch zástupcov starostu? Jednoducho rozsah úloh, ktoré plníme, si to vyžaduje. Po vecnej stránke preto stojím na strane poslancov. Pri diskusii o novej podobe zákone o hlavnom meste budem v časti týkajúcej sa zástupcu starostu mestskej časti navrhovať, aby vo veľkých mestských častiach mohli byť zo zákona dvaja zástupcovia starostu.

Zhováral sa Juraj Handzo

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?