Nové Mesto chce byť druhým centrom mesta

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj v tomto vydaní pokračujeme v seriáli našich rozhovorov so starostami jednotlivých mestských častí. Tentoraz na naše otázky odpovedal starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Richard Frimmel.

Ako by ste zrekapitulovali uplynulé volebné obdobie?

- Uplynulé roky v Novom Meste hodnotím ako vcelku vydarené, podarilo sa nám uskutočniť veľa vecí, ktoré sme si predsavzali. Podarilo sa nám stabilizovať školy, ktoré sme prevzali od štátu. Máme osem základných a jedenásť materských škôl, ktoré sme dokázali pozdvihnúť na vyššiu úroveň jednak materiálne tým, že sme investovali nemalé prostriedky do ich rekonštrukcie a údržby, jednak aj z metodickej stránky, pretože sme dokázali napríklad zvýšiť počet detí, ktoré chodia na lyžiarske zájazdy, čo predtým bolo ojedinelé. Pokiaľ ide o sociálnu oblasť, ktorá je v Novom Meste dosť dôležitá (viac ako jedna tretina obyvateľov mestskej časti je v dôchodkovom veku), podarilo sa nám udržať činnosť ôsmich klubov dôchodcov a každý rok boli v rozpočte mestskej časti vyčlenené na túto oblasť finančné prostriedky v dostatočnom objeme. V stavebnom konaní sa podarilo stabilizovať stavebný úrad, ktorý postupne dohnal aj resty, ktoré sme spolu s ním prevzali od štátnej správy. Okrem stavebného konania, matriky a škôl sme prevzali aj opatrovateľskú službu, ktorú zabezpečujeme zhruba pre 150 občanov prostredníctvom 35 opatrovateliek.

Na ktoré ďalšie oblasti ste kládli zvýšený dôraz?

- Máme projekt s názvom Aby bolo čisto, počas celých uplynulých štyroch rokov sa nám podarilo udržať piatich inšpektorov verejného poriadku, ktorí sú stále na uliciach a prispievajú k tomu, že v tomto smere sa situácia v porovnaní s minulosťou veľmi zlepšila. Okrem toho máme 22 takzvaných ochrancov čistoty - ľudí v dôchodkovom veku, ktorí sú ochotní denne chodiť do terénu a zbierať odpad a všetko, čo sa na trávnikoch a chodníkoch každý deň objaví. Aj vďaka nim sa počas uplynulých štyroch podarilo celkom evidentne zvýšiť čistotu v Novom Meste. Pokiaľ je to v našej kompetencii, odstraňujeme aj nelegálne skládky.

Aká je v Novom Meste situáciu z hľadiska investičnej výstavby?

- Pokiaľ ide o investičnú výstavbu, spolu s hlavným architektom zastávam názor, že práve Nové Mesto je ideálne miesto na to, aby tu vyrástli aj vyššie budovy. Naším cieľom, ktorý sa nám pomaly darí napĺňať, je vytvoriť v Novom Meste akési druhé centrum mesta. Zatiaľ čo ráz Starého Mesta predurčujú divadlá, kaviarničky, historické pamiatky, Nové Mesto by malo byť ekonomickým a spoločenským centrom mesta. Vyrastá tu nová centrála Slovenskej sporiteľne, sídli tu centrála IBM pre strednú Európu, je tu T-Mobile, pribúdajú ďalšie významné stavby. Chceme vytvoriť druhé centrum mesta v širšom prstenci okolo jazera Kuchajda.

Ako sa vám bude spolupracovať s novozvolenými poslancami? Kandidovali ste asi za všetky politické strany pôsobiace v Novom Meste...

- Ako je známe, pred štyrmi rokmi som kandidoval ako nezávislý, aj teraz som nezávislý a všetky politické strany, vládne i opozičné, ma len podporili. Aj preto nebol žiadny problém, na prvom zastupiteľstve sme si odhlasovali všetko, čo bolo potrebné. U nás sa neprejavili také problémy ako v iných mestských častiach, kde nevedia zvoliť zástupcu starostu, radu či predsedov komisií. Všetko sa uskutočnilo hladko, mám pocit, že politické strany v Novom Meste pochopili, že komunálna politika nie je na to, aby medzi sebou súperili, na to je veľká politika. V samospráve by mali zvolení poslanci predovšetkým hľadať riešenia, ktoré sú v prospech mestskej časti alebo mesta.

Na čo sa chcete sústrediť v nasledujúcom období?

- Jednou z našich priorít je sociálny program zameraný na starších ľudí, čo je zákonité, keďže zo 43-tisíc obyvateľov Nového Mesta je asi 16-tisíc dôchodcov. Je to najbezbrannejšia skupina obyvateľov, pre ktorých je samospráva dôležitá, pretože môže pre nich niečo urobiť, či už ide o návštevy divadelných predstavení, zájazdy alebo kluby dôchodcov, ktorých máme osem a chceme udržať ich chod aj naďalej. Samozrejme, nezabúdame ani na deti, o ktoré sa staráme prakticky od ich narodenia až po ukončenie základnej školskej dochádzky. Už niekoľko rokov poskytujeme mladým rodinám pri narodení dieťaťa príspevok 5000 korún. Staráme sa o jasle, materské i základné školy. Chceme udržať materské školy a ďalej skvalitňovať základné školy - dôkazom, že sa nám to darí, je fakt, že sa každý rok hlási do našich škôl viac prváčikov.

Aké investičné akcie sa pripravujú vo vašej mestskej časti?

- Väčšina najvýznamnejších stavieb v Novom Meste by mala byť ukončená práve v najbližších štyroch rokoch. Ide najmä o obytný súbor Tri veže na Bajkalskej ulici, administratívne centrum Lake Side Office Park na rohu Tomášikovej a Vajnorskej, novú centrálu Slovenskej sporiteľne na Tomášikovej či tretiu vežu pri Polus City Centre. Medzi významnými stavbami by mala byť aj stavba Národného futbalového štadióna, o ktorej sa však ešte definitívne nerozhodlo, kde bude stáť. Keď sa tieto veci doriešia, myslím si, že aj ona by mala patriť medzi tie, ktoré by počas nasledujúcich štyroch rokov mali byť nielen začaté, ale aj ukončené.

Chystá nejaké významnejšie investície aj samotná mestská časť?

- Mienime investovať najmä do opráv komunikácií tretej a štvrtej triedy a do vytvárania nových parkovacích miest, pretože parkovanie je aj v Novom Meste veľkým problémom. Chceme zrekonštruovať školy, ktoré sme pred časom prevzali a boli v takom stave, že hoci každý rok sme do nich niečo investovali, stále sa objavuje potreba vynakladať na ne ďalšie prostriedky. V minulom období sme investovali do ihrísk, odovzdali sme tri ihriská s umelým povrchom v základných školách na Kalinčiakovej, Jeséniovej a Cádrovej ulici, obnovili sme ihrisko pri škole na ulici Za kasárňou a chceme v tomto trende pokračovať. Budeme podporovať investorov, ktorí budú chcieť investovať do bytovej výstavby - jeden bytový komplex sa pripravuje napríklad na Nobelovej ulici.

Ako vnímate zámer Železníc SR vybudovať tunel, ktorý by spájal Nové Mesto s Petržalkou?

- V minulosti sme mali mnohé rokovania týkajúce sa stanice Filiálka. Železnice priebežne menili názor, najprv malo ísť o vybudovanie železničnej trate pod zemou, ktorá sa mala zapúšťať pod zem od stanice Bratislava - Predmestie až po Filiálku, z ktorej pôvodne mala byť hlavová stanica pod zemou. Teraz je tu nový projekt tunela, o ktorom zatiaľ viem len z tlače. Chcel by som iniciovať rokovania s ministerstvom dopravy, aby sa celkom jasne povedalo, čo sa nakoniec bude realizovať. Mne nejde ani tak o to, čo bude pod zemou, ale o to, aby sa zmenilo územie na povrchu. Územie, na ktorom sa rozkladá stanica Filiálka, je už tridsať rokov mŕtve. Pritom koridor od Filiálky až po stanicu Predmestie je veľmi cenným územím, kde by mohla byť občianska vybavenosť, byty, parky... No vzhľadom na to, že pozemky sú vo vlastníctve železníc, je veľmi ťažké niečo na tomto území robiť. Potrebujeme konečne definitívne vedieť, čo tu môžeme robiť a čo nie.

Zhováral sa Juraj Handzo

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?