Petržalský starosta: „Som na liste ľudí, s ktorými primátor nekomunikuje.“

21.1.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Starosta Petržalky Ján Hrčka pomerne kriticky reaguje na niektoré kroky mesta. Zdržal sa aj pri hlasovaní o rozpočte mesta, aj pri zvyšovaní dane z nehnuteľnosti Vzájomnú komunikáciu však ukončila už minuloročná novela školského zákona a pozmeňujúci návrh, ktorý mestu prikazuje posielať mestským častiam sto percent sumy od štátu na škôlkara. Pre to muselo mesto meniť štatút.

Mesto tvrdí, že schválenou zmenou štatútu hlavného mesta získajú mestské časti približne 2,3 milióna eur ročne navyše oproti súčasnému rozdeleniu a taktiež získajú jednorazovo cca tri milióny eur ako kompenzáciu za nové škôlky otvorené v posledných rokoch. Mestské časti tak dostanú od mesta viac ako doteraz, ale nebude to sto percent na žiaka, ako hovorí zákon. Petržalský starosta Ján Hrčka sa pri hlasovaní zdržal a petržalský poslanec Milan Vetrák podal podnet na Krajskú prokuratúru - zmenu považuje za protizákonnú.

Týmto podnetom žiada prokuratúru, aby vydala protest, aby napadla schválený štatút a žiadala jeho zrušenie alebo zmenu a zosúladenie so zákonom. Primátor má podľa neho dodržať zákon a dať mestským častiam celých 100 % financií určených na prevádzku škôlok tak, ako to hovorí zákon a tak, ako celých sto percent dostávajú súkromné a cirkevné škôlky. Môže ísť štatút nad rámec zákona? Uvidíme.

Mestské časti majú peniaze, mesto nie

Na decembrovom mestskom zastupiteľstve financovanie materských škôl veľmi zrozumiteľne vysvetlil starosta Ružinova Martin Chren. Jeden škôlkar stojí samosprávu zhruba 3,5 tisíca eur ročne. Asi 2 900 eur posielal na škôlkara štát, to znamená, že škôlky boli hneď na začiatku v strate. Navyše, z tejto sumy posielalo mesto mestskej časti na škôlkara len 900 eur. (Keďže magistrát posiela mestským častiam 32 percent výnosov zo všetkého, aj z vecí, ktoré mestské časti neriešia, po prepočítaní vychádzala suma na jedného školkara na cca 1450 eur,pozn. red.), Samosprávy sa tak stávali stratové tým viac, čím viac miest v materských školách vytvorili. A Petržalka, ktorá mala akútny nedostatok miest a za posledné štyri roky vytvorila najviac nových kapacít v škôlkach – až 60 % - na to doplácala najviac.

Petržalský starosta Ján Hrčka riešil tému nesystémového a nespravodlivého prerozdelenia daní v prepočte na žiaka od roku 2017. Snažil sa primäť mesto k zmene, ale bez úspechu. A tak tento rok presadil prostredníctvom parlamentných poslancov zmenu zákona, ktorá mestu prikazuje platiť na škôlkara plnú sumu.

To si však mesto vo finančnej situácii, v ktorej je, nemôže dovoliť. A tak v zmene štatútu vytvorilo kompromis, s ktorým väčšina mestských poslancov súhlasila. Mestské časti dostanú čiastočnú kompenzáciu za predchádzajúce roky –Petržalka cca milión eur a za každé miesto navyše, otvorené od tohto roka, už bude mesto mestským častiam posielať 100 percent sumy na škôlkara ako súkromným poskytovateľom.

Starosta pripúšťa, že v hlavnom meste by nebolo spravodlivé dávať mestským častiam celých sto percent normatívu. Milión pre Petržalku je lepší ako pôvodných pol milióna, hoci mesto by podľa neho malo Petržalke za štyri roky vytvárania nových kapacít v materských školách vrátiť 1,8 milióna eur.

A sľubovať 100 percent sumy na nového škôlkara od tohto roka je už neskoro, keďže počet detí začína klesať a v Petržalke sme už posledné roky dokázali umiestniť všetky trojročné deti.

„Na stretnutiach počúvam, že mestské časti majú peniaze, ale mesto nemá,“ vyjadril sa na margo solidárnosti. „Keby si mestské časti dovolili robiť také veci ako mesto, nemajú tiež. Dať milión na opravu fontány na Námestí slobody, ďalšie 4 milióny na opravu námestia, pričom prevádzka fontány stojí 200-tisíc ročne – čo je za desať rokov 2 milióny z rozpočtu – potom nemôžem rozprávať, že nemám peniaze a mestské časti majú.“

To je silná kritika na adresu mesta. V pravidelnej online diskusii starostu s obyvateľmi 18. decembra Ján Hrčka priznal: „Som na liste ľudí, s ktorými primátor nekomunikuje.“ Má to tak podľa jeho slov byť práve od májového schválenia novely školského zákona, kde starosta požiadal poslancov o zmenu zákona, ktorá prešla. „Nie žeby mi to robilo ťažkú hlavu, ja hájim záujmy Petržalky,“ reagoval na otázku obyvateľky, či si naňho v meste „nezasadli“. „Nemám zatiaľ ten pocit, hoci je pravda, že občas si niektorí starostovia dokážu vybaviť, že im materiál prejde celým magistrátom za dva mesiace. Ja tie svoje nepretláčam, takže nám to niekedy trvá 6, 9, 12 mesiacov, kým sa materiál cez magistrát dostane. Ale takto to majú aj iní starostovia. Keď netlačíte, neobiehate, a necháte tomu voľný priebeh, tak to trvá. Treba si ale priznať, že aj v Petržalke na úrade niektoré veci trvajú mesiace a niektoré stoja aj na mne,“ skonštatoval.

Viete, ako sa hovorí, kde sa dvaja bijú... Ministerstvo školstva navrhlo, že financovanie škôlok prejde od budúceho roka pod štát.

(in)

Páčil sa vám článok?