Petržalka opravila padajúci múr na Beňadickej, aj keď samospráve nepatrí

12.3.2022
múr na Beňadickej

Zdroj: Facebook/Petržalka

Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva informovala, že na posúvajúci sa múr na parkovisku pod terasou na Beňadickej 7 ich upozornil viacerí Petržalčania. Zistili, že múr nie je ich majetkom a ani nebol zverený do ich správy. Prečo sa ho rozhodli napriek tomu opraviť?

 "Ubezpečujeme vás, že robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme každý jeden z vašich podnetov okamžite vyriešili, no niekedy to aj vzhľadom na komplikovanosť situácie trvá dlhšie, než by sme si všetci želali," vysvetlila samospráva s tým, že rovnako to bolo aj v tomto prípade. Zároveň priblížila, prečo nakoniec opravili múr, ktorý nepatrí do majetku ani správy našej mestskej časti.

Keďže nie každý problém v katastri Petržalky patrí vždy priamo do kompetencie samosprávy, zahájili rozsiahle pátranie, do ktorého sa zapojili viaceré oddelenia i referáty Miestneho úradu Petržalka.
Ako tvrdí mestská časť, zamestnanci magistrátu oporný múr na Beňadickej neevidovali v majetku stavieb oddelenia správy komunikácií a rovnako nenašli ani žiadne relevantné právne listiny, kto by ho vlastniť mohol.
Z archívnych podkladov získaných vďaka zamestnancom z petržalského oddelenia územného konania a stavebného poriadku ale jednoznačne vyplynulo, že  „parkovisko bolo povolené Výstavbe Hl. m. SR Bratislave a skolaudované v roku 1983 ako vnútrosídlištné komunikácie vozidlové... a podľa zákona o majetku obcí, majetok vo vlastníctve národných výborov prešiel do vlastníctva Hl. m. SR Bratislava.“

Zdroj: Facebook/Petržalka

​Rozpadávajúci sa múr na Beňadickej


"V preklade do ľudskej reči to znamená, že dotknuté pozemky pod nebytovými priestormi sú podľa našich záznamov vo vlastníctve magistrátu a neboli zverené do správy Petržalky. Práve na týchto pozemkoch stojí i parkovisko Beňadická a nakoľko ide o priestor pri komunikácii II. triedy, ktoré spravujú rovnako na magistráte, do správy našej mestskej časti nebolo zverené," informovala Petržalka. 

Zdroj: Facebook/Petržalka

Následne zároveň vykonali osobnú obhliadku oporného múru, na základe čoho zistili, že jeho posun spôsobujú korene stromov.  Kvôli bezpečnosti múr označili a pozorovali ďalšie posuny, pričom si od magistrátu vyžiadali projektovú dokumentáciu. "Napokon sa aj vďaka iniciatíve nášho starostu a otázkam verejnsoti v rámci nášho projektu starosta Petržalky online, podarilo potrebné dokumenty získať a vďaka zamestnancom z petržalskej údržby napokon múr, ohrozujúci vašu bezpečnosť, v priebehu pár dní bleskovo opraviť," dodala petržalská samospráva.

(nc)

Páčil sa vám článok?