Okoloidúci ho obchádzajú oblúkom: Nové posedenie pod platanmi na Trnavskom mýte obsadili asociáli

17.2.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Z krásneho miesta, ktoré malo byť potechou pre oko i dušu Bratislavčanov, sa stáva vďaka skupine neprispôsobivých ľudí odpudivá lokalita. Dojem z upraveného priestoru pred Novou tržnicou na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste výrazne ničí skupina asociálne sa správajúcich ľudí, ktorá tu okupuje lavičky. Ostatní ľudia sa im preto vyhýbajú.

Naozaj bolestne pôsobí stav, v akom sa priestor pred tržnicou na Trnavskom mýte nachádza v súčasnosti. Obsadila ho totiž partia ľudí, pravdepodobne bez domova, ktorí svojím správaním obťažujú okolie. Trávia tu veľa času, vidíte ich tu cez deň i večer, majú pri sebe naukladané tašky. Keď sme tadiaľto dnes ráno prechádzali, na lavičkách fajčili, vykrikovali do okolia, hádali sa. Nikto iný si sem, pochopiteľne, už nesadol.

Tento stav si už všimli viacerí Bratislavčania. "Na Trnavskom mýte vzniká nebezpečná časť mesta, toto píšem s úplnou vážnosťou, pod vysadenými platanmi ma skoro každá lavička svojho ožratého/nafetovaného obyvateľa, na zastávke na lavičkách su dennodenne ďalší asociáli. Reálne začínam mať obavy chodiť tadiaľ, teraz sa mi prihováralo indivíduum s taškou toluénu a bateriek, ak sa prihovori môjmu dieťaťu, to sa tam dos... od strachu. Takže je skvelé, že sa vysadili stromy, toto je ale reálny problém, ktorý treba začať riešiť... Ja viem, že treba riešiť aj ľudí bez domova a neodsudzujem ich, toto je ale cez čiaru," napísala na sociálnej sieti pani Sabina Barborjak. 

Zdroj: ms

Nové lavičky na Trnavskom mýte patria dnes asociálom.

Do diskusie pod jej príspevkom sa zapojili aj viacerí miestni politici. "Je to jeden z najväčších dopravných uzlov v Bratislave a títo ľudia sa tam stretávajú oddávna. To nie, že platany ich prilákali. A mestskáči tam chodia a keď robia neprístojnosti, tak ich aj riešia. Ale nemôžu ich vyháňať z verejného priestranstva," reagoval miestny a mestský poslanec za Nové Mesto Martin Vlačiky (Team Bratislava). "Hlavne sú to ľudia ako my. Vždy sa takí budú niekde vo verejnom priestore vyskytovať, keďže nežijeme v ideálnom svete. Bohužiaľ," dodal ďalej. "Keď dáme preč lavičky, tak budú sedieť na lavičkách na zastávke. Keď dáme preč aj tie, tak budú sedieť na schodoch do Tržnice. Dáme preč aj Tržnicu? Nie. Priestor na Trnavskom mýte je dlhodobo v otrasnom stave, doslova nevhodný pre zotrvanie ľudí. Každý chce len čo najrýchlejšie presadnúť na svoj spoj a vypadnúť odtiaľ. Riešením je celkové skultúrnenie prostredia, aby ľudia mali dôvod tam zotrvať a aby sa tam cítili dobre. Urobil sa podchod, rieši sa Istropolis a jeho okolie, vyriešime aj Tržnicu a jej okolie. Tie platany a lavičky sú len prvá lastovička, zázračný prútik nemáme, pekne postupne," argumentoval ešte. "Btw. (mimochodom - pozn. red.) zbierali sme tam pri nich podpisy, dalo sa s nimi celkom normálne komunikovať a niektorí nám aj podpísali. Netreba problém zveličovať," dodal ešte poslanec z Teamu Bratislava Vlačiky.

Zdroj: FB Sabina Barborjak

Títo ľudia posedávajú na Trnavskom mýte i večer. 

Do diskusie sa zapojila aj starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová s tým, že rozhorčeniu pani Sabiny rozumie. "Ja by som upozornenie na tento problém nijako nezľahčovala. Je jedno, či Trnavské, Račko alebo inde. Všade je to vnímané ako naozaj vážna vec. U nás to našťastie nie je až tak vypuklý jav, ale úplne rozumiem nespokojnosti ľudí. Špina, alkohol na verejnosti, možno drogy, nevyberané obťažovanie nie sú tým, čo by sme mali považovať za bežnú súčasť verejného priestoru." uviedla. "Raz by som však rada dožila vyčíslenia efektivity vynaložených nákladov . Nemožno poprieť, že problém sa prehlbuje," dodala ešte v diskusii. 

K problému sa pre banoviny.sk vyjadrila aj hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová: "Je pravda, že aj v tejto časti Trnavského mýta vznikajú opísané nepríjemné situácie, nie je to však pravidlo. Tomuto miestu venuje mestská polícia zvýšenú pozornosť. Počas denných aj nočných hodín tu hliadky vykonávajú pravidelné kontroly, na mieste majú takzvaný „kontrolný bod“. Priestor je zároveň neustále monitorovaný operátormi z kamerového strediska. V prípade, že zachytia nevhodné správanie ľudí, na miesto ihneď vysielajú hliadku, ktorá situáciu bezodkladne rieši. Hliadky sa aktívne zameriavajú aj na zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti alebo znečisťovanie priestorov. Nie je však možné ani správne zakazovať ľuďom prítomnosť vo verejnom priestore iba na základe výzoru, nevhodné správanie však polícia ihneď rieši. Treba tiež uviesť, že sa tu nachádza autobusová zastávka, na ktorej stojí aj linka č. 163, ktorou ľudia bez domova cestujú do nocľahárne a to je tiež jeden z dôvodov ich prítomnosti na tomto mieste. Ak ktokoľvek spozoruje, že v tejto lokalite dochádza k páchaniu protiprávnej činnosti, je dôležité bezodkladne kontaktovať MsP na linke 159. Mestská polícia preveruje každý oznam."

Keď pred rokom v máji vysadilo mesto na Trnavskom mýte päť vzrastlých platanov a výrazne upravilo ich okolie, malo ísť totiž o jednu z investícií, ktorá skvalitní život Bratislavčanov. Nešlo pritom o malú investíciu, cena jedného stromu z dovozu bola 7.500 eur a cena za ich výsadbu spolu s ďalšími prácami na úprave okolia presiahla nakoniec 100-tisíc eur. Lavičky mali slúžiť na to, aby si tu ľudia mohli napríklad v pokoji v tieni počkať na autobus či čítať knihu. Pri budovaní tohto posedenia sa museli preložiť niektoré inžinierske siete, aby sa stromy ujali, použili sa tzv. prekoreňovacie bunky.  „Objednávka na realizáciu pokládky prekoreniteľných buniek, výplň substrátom, inštaláciu závlahového a vetracieho systému, nákup, dovoz a výsadbu stromov predstavovala 95 400 eur bez DPH,“ prezradila vtedy hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. 

(ms)

Páčil sa vám článok?