Čo ukázalo hlasovanie o garážovom dome na Vavilovovej/Jungmannovej?

14.11.2021
0
parkovací dom Vavilovova

Zdroj: petrzalka.sk

Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcich dňoch prebehlo online hlasovanie k projektu výstavby garážového domu na Vavilovovej ulici. Výsledok prekvapil. Najviac ľudí sa vyslovilo proti akejkoľvek výstavbe garážového domu v lokalite.

Do hlasovania sa mohlo zapojiť 2425 obyvateľov Vlasteneckého námestia, Vavilovovej a Jungmannovej ulice, ktorí k 30. septembru 2021 dovŕšili 18 rokov a zároveň mali trvalý pobyt v Petržalke. Petržalka uznala 631 platných hlasov, čo je 26 percent. „Niekoľko ONLINE hlasov bolo vyhodnotených ako neplatných kvôli nesprávnosti údajov. Zároveň sme dostali niekoľko desiatok OFFLINE hlasov, ktoré však rovnako nespĺňali požiadavky a neobsahovali potrebné údaje, preto sme ich tiež neakceptovali,“ informuje mestská časť na svojom webe.

Aj napriek tomu je to biedna účasť. Vyzerá to tak, že buď väčšina obyvateľov stále nemá záujem o veci verejné alebo sme na online hlasovanie ešte nedozreli.

Platné hlasy však ukázali, že časť ľudí odmietne aj výstavbu garážového domu, ak ide o komerčný projekt. Aj keď žijú v extrémne vyťaženej lokalite a sťažujú sa, že nemajú kde parkovať. A svoj názor aktívne presadzujú.

Hovorí rezidentka lokality Anna: „Výsledok hlasovania ma fakt prekvapil, pretože problém s parkovaním tu reálne je. Svoje určite urobilo to, že sme hlasovali o komerčnom garážovom dome. Niektorí ľudia tejto iniciatíve asi veľmi nedôverovali. No predovšetkým tejto nedôvere pomohli „antipetičiari“, ktorí aj k nám na Vavilovovu 1 neúnavne chodili preškrtávať všetky možnosti na výstavbu, a ako jediné múdre riešenie fixkou zakrúžkovali poslednú možnosť, teda žiaden garážový dom. Hoci sme preškrtaný plagát vymenili za „čistý“, deň na to nás opäť „usmernili“ v hlasovaní, navyše prilepili ďalší vysvetľujúci oznam. Nič v zlom, ale na mňa to pôsobilo ako nátlak.“

Zdroj: MČ Petržalka

Miesta, kde mohol stáť garážový dom.

Anne sa pozdávala možnosť postaviť garážový dom na Jungmannovej, keďže 105 verejných parkovacích miest by neubudlo, len by pribudlo ďalších 200 alebo 300 pre ľudí, ktorí sú ochotní zaplatiť si za istotu parkovania. „Navyše by tento dom bol vedľa rušnej hlavnej cesty, nie vo vnútrobloku, takže by nemusel prekážať,“ hovorí. Tu sa ale dostávame k ďalšiemu aspektu nálad obyvateľstva. Stavajte garážové domy, kričíme, ale nie pred mojím domom, dodávame k tomu automaticky.
Najväčším paradoxom je však vyjadrenie starostu Jána Hrčku, ktorý na stretnutí k parkovaniu na Dvoroch povedal, že obe znepriatelené strany – aj proti výstavbe garážového domu na Vavilovovej, aj investor – mu už počas hlasovania tlmočili svoj názor, a to, že výsledky nebudú považovať za relevantné.

Výsledky samozrejme nie sú pre mestskú časť záväzné. Mali jej ukázať, aké záujmy má vlastne presadzovať pri rokovaniach s mestom a investorom. Otázka pri slabej účasti teraz je, či bude výsledok hlasovania pre ňu smerodajný. „Podľa mňa by v tomto prípade mala zobrať zodpovednosť za rozhodnutie mestská časť,“ dodáva rezidentka Anna.(in)
foto: MČ Petržalka

Výsledky
MOŽNOSŤ 1: Garážový dom na Vavilovovej ulici 47 HLASOV
MOŽNOSŤ 2A: Trojposchodový garážový dom na Jungmannovej ulici 139 HLASOV
MOŽNOSŤ 2B: Štvorposchodový garážový dom na Jungmannovej ulici 143 HLASOV
MOŽNOSŤ 3: Nesúhlas s výstavbou garážového domu v lokalite 302 HLASOV

(mh)

Páčil sa vám článok?