Indický obchod v Petržalke: Na skok od domu nájdete exotiku

13.11.2021
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

V júni otvoril na Haanovej, hneď vedľa mestských policajtov, obchod s exotickými potravinami a tvrdí, že Petržalčania privítali, že si môžu kúpiť nielen originálne indické korenie doslova pod domom.

Kto ešte neobjavil čaro ázijskej gastronómie, zrejme sa tu bude cítiť ako na výstave exotických potravín, o ktorých nikdy nepočul. Ja si na odporúčanie známych pýtam indický syr paneer. Pramod Kumar mi však radí, že ak si netrúfam ho sama dochutiť, mám najskôr vyskúšať hotový polotovar Matar Paneer a keď mi zachutí, vrátiť sa pre originálny syr.

​Tento Ind, ktorý sa už doma cíti na Slovensku, rovnako družne komunikuje s každým. Aj s pani, ktorá tu evidentne nie je po prvý raz, prišla so zoznamom a odchádza s veľkým nákupom, aj s pánom, ktorý kupuje len chilli omáčku.

Pramod sa netvári, že predáva niečo, čo by ste inde nezohnali. „Na internete dnes kúpite všetko,“ hovorí. „Avšak mnoho ľudí má radšej osobnejší nákup. Jednoduchšie je to s tými, čo povedia, čo chcú variť. Boli v indickej reštaurácii, niečo im chutilo a chcú si to urobiť doma. Poradím, hoci nie som kuchár,“ priznáva s úsmevom. „Dosť zákazníkov však vie presne, čo chce. Niektorí dokonca poznajú názvy indických jedál lepšie ako ja.“

Cítim sa tu doma

Pramod Kumar prišiel na Slovensko z Indie v roku 1998. Spomína, že odjakživa býval v Petržalke. „Bývam na konci sídliska, tam, kde bude končiť električka, a nemenil by som. Mám rád otvorené priestory a tu ich je dostatok. Hneď som na hrádzi, v lese, pri vode, aj pri Chorvátskom ramene. Tu sa cítim doma,“ hovorí.

FOTOGALÉRIA:

A hoci priestory pre svoj obchod hľadal najskôr v meste, napokon zvíťazila Petržalka. Dlhé roky robil v iných obchodoch pri umelom svetle. Preto hľadal miesto na prízemí, kde bude okrem denného svetla aj dobré parkovanie a zeleň. Priestor na Haanovej bol ideálny.“

A ľudia si ho našli. Prichádzajú najmä pre koreniny, pretože ako hovorí Pramod, bez korenia sa v Indii nevarí. Len korenín sú v obchode štyri regály. Základ je kurkuma, zmes korenín garam masala a kari. Aj obyčajná rasca je tu iná. Indovia totiž preferujú rímsky kmín.

V mraziacom boxe ma zaujmú priam „povinné“ prílohy k indickým jedlám – placky paratha, ochutené aj plnené a zaujímavo vyzerajú aj vyprážané taštičky punjabi samosa. Zákazníci však prichádzajú aj pre kokosové mlieko alebo surový trstinový cukor jaggery. Nájdete tu indickú verziu čipsov, červenú aj čiernu ryžu, výber olejov aj chilli omáčok, mrazené morské plody... Thajsko má v obchode vlastné potravinové oddelenie.

​Mám pocit, že medzi regálmi by som sa hodiny vedela prechádzať a študovať etikety.

Pýtam sa Pramoda Kumara, aký má vzťah k slovenskej kuchyni. „Slovenské jedlá mám rád,“ hovorí. „Aj bryndzové halušky?“ dávam klasickú kontrolnú otázku. „Tie sú najlepšie. S chrumkavou slaninou - pochúťka,“ zareaguje s úsmevom.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie