Navštívili sme obchod s čapovanou drogériou: Prineste si, prosím, vlastné obaly

4.8.2019
0
Darina Balažiková Turianová - obchod s čapovanou drogériou

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Je skvelé, keď sa petržalskí eko nadšenci, ktorí razia trend šetrnosti k prírode, rozhodnú otvoriť svoje malé prevádzky na našom sídlisku. Akoby tým vyzývali Petržalčanov: „Uľahčujeme vám cestu k udržateľnosti, pridajte sa!“ Jeden z takých obchodíkov s čapovanou drogériou otvorila nedávno aj Darina Balažiková Turianová.

Mama dvoch detí prezrádza, že k zmene prístupu k životnému prostrediu dospela postupne. „Nebola som odjakživa eko,“ priznáva s úsmevom. „Odkedy som sa však stala mamou, začala som sa zamýšľať nad tým, koľko odpadu doma produkujeme a akú budúcnosť tým svojim deťom pripravujeme. Ujasnila som si hodnoty, ku ktorým ich chcem viesť.“ Dnes jej príde prirodzenejšie a zmysluplnejšie nakupovať oblečenie v second-handoch, čo sa dá načapovať, načapovať, kupovať skôr vážené potraviny, vyhnúť sa baleným vodám a radšej do tej z vodovodu pridať ovocie... „Deti sú flexibilné, bez problémov sa prispôsobili,“ hovorí.

„Soboty som chodievala do tržnice na ovocie, zeleninu a čapovanú drogériu, ale z Petržalky to nie je najbližšie,“ spomína.
Rovnakú dilemu majú aj iní Petržalčania. Myšlienka udržateľnosti sa im páči, menej už predstava trepať sa s dvojlitrovým pracím gélom v MHD cez celé mesto, ale komplikovane hľadať v meste parkovacie miesto. Sme skrátka pohodlní, a to, aj keď ide o dobrú vec.
„Koncept predajní s čapovanou drogériou ma nadchol. Mám veľa kamarátok, ktoré premýšľajú podobne ako ja, tak som si povedala, že to v Petržalke skúsim,“ hovorí Darina.

Jej obchodík v modrom dome pri Draždiaku nie je prvým v Petržalke s čapovanou drogériou. Jeden nájdete aj v požičovni karnevalových kostýmov kúsok od Starého mosta a tento sortiment ponúka aj rodinná kaviareň pri Technopole, kde prevádzkujú aj malé bezobalové potraviny.

Zdroj: Matúš Husár

​Máme z toho radosť. Nech je len takých viac, pretože Petržalčanom tým uľahčujú dilemu, či sa eko „oplatí“. O myšlienke nepolemizujeme, väčšina z nás sa nebráni predstave, že osobne aspoň čiastočne prispeje k ochrane planéty. Aj komplikované cestovanie za „eko“ tovarom sa zdá vyriešené. Napriek tomu nám hlave znie neodbytná otázka, či „to čapované“ neperie horšie a nestojí viac?
Darina Turianová vie, čo predáva a verí tomu. Nielenže má svoje výrobky odskúšané, ale pravidelne ich aj používa. Tvrdí: „Nebudem vás presviedčať, že sú lepšie ako klasické prášky, hoci si to myslím. Príďte sami, vyskúšajte a uvidíte. Čapovaný gél vás nebude stáť viac ako ten klasický, keď je v obchode v akcii.“
Zdá sa, že niet čo stratiť. Naopak, získať možno dobrý pocit zo samých seba.

Ako sa nakupuje čapovaná drogéria?

Keď vstúpite do obchodíku na Šintavskej, upúta vás sprvu regál s veľkými bandaskami, potom stojan s detskými vecami a napokon detský kútik. „Moja mladšia dcéra je tu často so mnou, ešte nechodí do škôlky,“ vysvetľuje Darina Turianová. „Avšak chodí sem aj dosť mamičiek, aj pre ne je pohodlné, že sa ich deti zabavia, kým si oni vyberú a načapujú tovar.“ V podstate aj pre ne vznikla pridaná služba detského bazárika, ktorý je v súlade s myšlienkou Darininho obchodu, a to žiť šetrne a neprodukovať ďalší odpad. „Vykupujeme veci aj od mamičiek, ale lepšie je vopred sa so mnou dohodnúť, aké veľkosti mi, napríklad, chýbajú, pretože priestory na skladovanie nemáme,“ dodáva Darina, ktorá potom veci za symbolické ceny posúva ďalej.

Súčasťou je aj detský kútik a detský bazárik:

Zdroj: Matúš Husár

​Smerujem k bandaskám, veď kvôli nim som sem vlastne prišla, a ako eko nadšenec začiatočník som prekvapená, čo všetko dnes už možno nekupovať, ale len „načapovať“. Prostriedok na riad, gél do umývačky, čistič wc, prostriedok na podlahy, na okná, aj na rúry... Dokonca aj šampón.

Na každej bandaske stojí malá sklená nádoba, aby ste mohli tekutinu ovoňať. A potom už len načapovať. „Niektorí ľudia si netrúfajú, tak im pomôžem,“ hovorí Darina. A čo ak si neprinesiem to základné, na čom funguje princíp obchodu – plastovú nádobu? „Máme aj vlastné za 80 centov, ale radi by sme ich predávali čo najmenej,“ hovorí. „Aj preto ľuďom umožňujeme doniesť prázdne plastové nádoby, ktoré by inak vyhodili. Ja ich umyjem, vyložím do škatule v obchode a ak niekto potrebuje, môže si vziať a načapovať aj do nich.“
V obchodíku nájdu prostriedky s čisto prírodnými zložkami aj tí, čo ich vyhľadávajú zo zdravotných dôvodov a uspokojení budú aj takí, čo radi testujú menej známe značky prírodnej kozmetiky, a to aj slovenskej, pretože v obchode chcú propagovať najmä ich. Takže ak vás láka vyskúšať napríklad mydlo s kozím mliekom zo slovenskej mydliarne, príďte. Pani Darina sa poteší aj zvedavcom. Za prvý týždeň ich bolo niekoľko, keď sa len zopár ľudí vráti s vlastnou plastovou fľašou, bude to znamenie, že nám záleží...

(in)

Páčil sa vám článok?