Súkromným seniorcentrám poskytlo mesto státisíce eur: Platia vďaka tomu starí ľudia menej?

4.9.2021

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Na voľné miesto v niektorom z mestských seniorcentier čakajú starí a nevládni Bratislavčania často až príliš dlho. Východiskom býva privátne zariadenie, čo si však mnohí nemôžu dovoliť. Lepšou správou je, že vďaka príspevku magistrátu tam viacerí klienti platia za sociálne služby menej. Ale nie všade.

  1. Hlavné mesto finančnej podporuje aj sociálne služby, ktoré poskytujú neverejné zariadenia pre seniorov, treba však splniť niekoľko podmienok.

Ako nás informovala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová, pri vyplácaní príspevkov postupujú podľa týchto kritérií:

* Záujemca o sociálnu službu pošle žiadosť spolu s rozhodnutím o odkázanosti (stupeň IV. až VI.) na magistrát, konkrétne na oddelenie sociálnej podpory pre seniorov a ľudí so znevýhodnením (OSP). Žiadosť môže poslať namiesto klienta aj samotné zariadenie, pre ktoré sa rozhodol.

* Ďalším kritériom prijatia žiadosti je trvalý pobyt žiadateľa v Bratislave,

* OSP následne písomne požiada dané zariadenie pre seniorov o poskytovanie sociálnej služby od konkrétneho dátumu.

* Napokon neverejný poskytovateľ sociálnych služieb zašle žiadosť o finančný príspevok na príslušný kalendárny rok na OSP aj s požadovanými prílohami.

Mesačný príspevok na jedného klienta na príslušný rozpočtový rok sa vypočítava podľa rozdielu medzi priemernými bežnými výdavkami na sociálnu službu za predchádzajúci rozpočtový rok. Každoročne sa teda mení, pohybuje sa na úrovni desiatok až stoviek eur. „V období od roku 2019 do prvého polroku 2021 hlavné mesto vyhovelo na základe rozpočtu v príslušnom rozpočtovom roku všetkým žiadostiam,“ konštatovala hovorkyňa magistrátu.

Zdroj: Barbora Jančárová

Moderné zariadenie pre seniorov otvorila vlani  mestská časť Staré Mesto. Poskytuje krátkodobú opatrovateľskú službu, od jedného týždňa do niekoľkých mesiacov.

Prevádzku 24 súkromných zariadení pre 226 seniorov podporil magistrát vlani sumou takmer 1,56 milióna eur. „Za prvý polrok tohto roku hlavné mesto vyplatilo príspevok vo výške 989 539,48 eura už pre 25 neverejných poskytovateľov na 275 žiadostí. V druhom polroku  sa očakáva rovnaká výška príspevku, keďže ho vyplácame na rovnaký počet žiadateliek a žiadateľov,“ spresnila Katarína Rajčanová.

Zaujímavejšia informácia však nepochybne je, či príspevok mesta pre súkromné seniorcentrum zníži platbu, ktorú musí uhradiť samotný klient. O krátku analýzu požiadal magistrát koncom minulého roka 24 neverejných zariadení pre seniorov. „V siedmich prípadoch ovplyvnil tento finančný príspevok úhradu žiadateľa za sociálnu službu a došlo k jej poníženiu. Neverejní poskytovatelia  uvítali prístup hlavného mesta aj pri riešení prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií, potravín a nákupu dezinfekčných prostriedkov počas prvej vlny pandémie,“ uviedla hovorkyňa hlavného mesta.

Mestské seniorcentrá s celoročným pobytom:

Pod hlavné mesto patria Domov seniorov Archa, Petržalský domov seniorov, Domov jesene života, Dom tretieho veku, Dom seniorov Lamač, Gerium a Domov pri kríži. Podľa hovorkyne magistrátu dokážu vybaviť žiadosti o umiestnenie do niekoľkých týždňov až mesiacov. Podmienkou prijatia je rozhodnutie o IV. až VI stupni odkázanosti. Priemerná úhrada je podľa magistrátu na úrovni 300 eur.

(ac)

Páčil sa vám článok?